Zagreb – Svečano obilježena osma godišnjica crnogorske nezavisnosti

 

Zagreb - Koncert povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

Svečano i dostojanstveno, kako i priliči velikom prazniku, članovi Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine u RH, brojni uzvanici, gosti i prijatelji Crne Gore obilježili u Zagrebu DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE, koncertom u Muzeju Mimara 21. 5. 2014. godine. 21. maj  je ujedno i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH.

 

Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore - 1

 

Pozivu organizatora odazvali su se brojni gosti i uzvanici: ambasadori i predstavnici Ambasada Japana, Grčke, Izraela, Kosova; predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, predstojnik Ureda za nacionalne manjine Branko Sočanec, Budimir Lončar, Dimitrije Popović, Stefan Kapičić, predstavnici vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba, predstavnici crnogorskih udruženja članica NZCH, prijatelji Crne Gore.

 

Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore - 2

Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore - 3

 

Dugotrajni aplauz na kraju koncerta crnogorskim umjetnicima Žani Lekić (flauta i pikolo), Milici Kankaraš (harfa) i Alekseju Molčanovu (klavir) zahvala je za priređenu izvanrednu večer, večer za pamćenje i užitak.

 

Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore - Zana Lekic

Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore - Milica Kankaras

Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore - Aleksej Molcanov

 

Nakon koncerta u prizemlju Muzeja Mimara nastavljeno je svečarsko večer uz čašicu  tradicionalnih crnogorskih vina.

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA DUŠANA MIŠKOVIĆA NA SVEČANOSTI OBILJEŽAVANJA DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE, DANA VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA I KOORDINACIJE VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE NA PODRUČJU RH

Dame i gospodo, dragi prijatelji!

Poštovani: Ekselencije i predstavnici Ambasada akreditiranih u Republici Hrvatskoj;  predstojniče Ureda za nacionalne manjine Vlade RH; predstavnici i izaslanici republičkih, županijskih i gradskih institucija; predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba; predstavnici crnogorskih društava, vijeća i predstavnici crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj kao i svi ostali gosti. Pozdravljam vas u ime organizatora ove svečanosti kojom obilježavamo značajni datum: Dan nezavisnosti Crne Gore, koji je ujedno i Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba. 

Postala je već tradicija da svečanost obilježavanja ovog za nas značajnog datuma zajedno organiziraju Ambasada Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, kao i to da ga obilježavamo KONCERTOM istaknutih umjetnika – muzičara, profesora i pedagoga, iz Crne Gore. 

U crnogorskoj kolektivnoj memoriji referendumski 21. maj 2006. bit će za vazda uklesan kao jedinstveni povijesni datum, jedan od najvećih, kada su na slobodnom i po mnogo čemu specifičnom referendumu  uz rekordan odaziv birača, pred očima svjetske javnosti, građani Crne Gore donijeli  odluku o obnovi svoje državnosti i nezavisnosti. Pobijedila je Crna Gora s uvjerenjem i nepokolebljivom voljom crnogorskih građana da napokon budu istinski subjekti vlastite sudbine.

Stoga u odabiru datuma za Dan naše Koordinacije i Vijeća nije bio dileme – odabrali smo 21. maj – Dan crnogorske nezavisnosti. Koordinacija i vijeća privode kraju treći četverogodišnji mandat, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, prepoznati u svojim sredinama, kao kolektivitet i pojedinci, s nizom aktivnosti u okviru ostvarivanja prostora kulturne autonomije i uz podršku državnih i lokalnih tijela vlasti za ostvarivanja kolektivnih političkih prava i integracije u politički život Republike Hrvatske.

Želim vam da ugodno provedete ovo večer uz Žanu Lekić Marinković- flauta; Milicu Kankaraš- harfa i Alekseja Molčanova- klavir.

Nakon koncerta u holu Muzeja priredili smo za Vas jedan koktel s daškom Crne Gore uz tradicionalni crnogorski Vranac i Merlot.

 

Prilog: Danilo Ivezić, dipl. politolog