Zagreb – Tribina „PLAVA GROBNICA i BIJELA KOSTURNICA“

 

Vijece crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba

 
 

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u okviru obilježavanja 100-te godišnjice tragedije kod MEDOVE i 100-te godišnjice MOJKOVAČKE BITKE organizuje TRIBINU pod naslovom: „PLAVA GROBNICA i BIJELA KOSTURNICA“, 04. 02. 2016. s početkom u 19h, u Crnogorskom domu u Zagrebu, Trnjanska cesta 35.

 

Učestvuju:

dr.sc. IVAN VUKOVIĆ (Podgorica) – Tema izlaganja: „Medova i Mojkovac, vijek kasnije“

dr.sc. ŽELJKO KARAULA (Bjelovar)- Tema izlaganja: „Novi izvori o Mojkovačkoj bitci – dnevnik generala Stjepana Sarkotića te pisma Petra Plamenca uredniku “Nove Evrope” Milanu Ćurćinu”

moderator- Danilo Ivezić

 

Crnogorski TITANIK još čeka da izroni. U toj čeličnoj urni u “Plavoj grobnici” na vječnoj straži počiva mladost i prah crnogorskih rodoljuba koji su se odazvali pozivu ugrožene domovine … 

Mojkovačka bitka je veliki ponos Crnogoraca, jer “David pobijedi Golijata”, a mojkovački junaci postadoše vječiti uzori kako se cijeni i brani sloboda. O njima će general Hecendorf reći: “Borili smo se protiv junaka iz bajke”.

 

IVAN VUKOVIĆ – rođen 1984. u Podgorici. Diplomirao 2006. na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, gdje je i magistrirao 2008. Doktorirao na Odsjeku za političke nauke Centralnoevropskog univerziteta (Central European University) u Budimpešti, 2014. godine (disertacija: „Party Outcomes in Hybrid Regimes in the Western Balkans and Beyond“). Zapošljen na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, na predmetima: “Spoljna politika”, “Evropske integracije”, “Institucije EU” i “NATO i sistemi kolektivne bezbjednosti”.
Naslov izlaganja: “Medova i Mojkovac: vijek kasnije”.

ŽELJKO KARAULA – rođen 1973. u Bjelovaru. Završio je Filozofski fakultet u Zagrebu te stekao naslov profesor povijesti i filozofije. Poslijediplomski studij povijesti upisuje 2008. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a doktorsku disertaciju, „Hrvatska seljačka zaštita u Kraljevini Jugoslaviji“, obranio je 2015. godine.
Sudionik je brojnih međunarodnih znanstvenih skupova u gradovima regije. Autor je niza znanstvenih i ostalih radova u domaćim i inozemnim publikacijama.
Naslov izlaganja: “Novi izvori o Mojkovačkoj bitci – dnevnik generala Stjepana Sarkotića te pisma Petra Plamenca uredniku “Nove Evrope” Milanu Ćurćinu”.