Zagreb – Zajednička izložba Rajka Todorovića-Todora i Igora Rakčevića

 

 

U okviru Dana crnogorske kulture 2014. Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb i Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore  organiziraju zajedničku izložbu crnogorskih akademskih slikara RAJKA TODOROVIĆA-TODORA i IGORA RAKČEVIĆA u galeriji  Zvonimir, Bauerova 33 Zagreb- od 23. 9. 2014. do 7. 10. 2014.

Otvaranje izložbe planirano je za 23.9. 2014. u 19h.– govore Pavle Goranović, književnik  i  Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti.

Dani crnogorske kulture sadržajna su okosnica kulturnog programa Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i njenih članica. Oni su svojevrsni oblik njegovanja kulturne autonomije i jačanja nacionalne samosvijesti, kvalitetnog predstavljanja crnogorskih umjetnika (slikara, književnika, režisera, pijanista i sl) i bogatstva umjetničkog izražaja Crne Gore građanima Republike Hrvatske. To je naš način integracije u hrvatsko društvo, koji je prepoznat i priznat i čiji model, uz pomoć institucija Crne Gore, mogu prihvatiti i druge crnogorske iseljeničke grupacije u Europi i izvan nje.

 

Rad Rajka Todorovica Todora

 

UMJETNOST IZMEĐU SRCA I MISLI

Rajko Todorović je slikar dubokog promišljanja i rijetke samosvijesti. Moćni su predosjećaji s njegovih platana i jaki doživljaji koje s nama dijeli, uvijek na drugačiji način, ali uvijek s postojanim umjetničkim „gardom“. On ne dozvoljava da stvari i pojave prolaze mimo njegovog tumačenja. Te njegove bilješke su munjevite i snažne, baš kao i strašni događaji koje tako umješno zahvati…
…Ove slike nijesu ništa drugo do smjeli pogledi – pravo u lice života s kojim se često mimoilazimo, u oči onih koji su minuli, a još ih negdje možemo sresti, ili nam se samo čini da je to tako…

Pavle Goranović – iz kataloga IZLOŽBE

 

Rajko Todorovic TodorRajko Todorović – Todor, rođen 21. 2. 1952. godine na Jasenovom Polju kod Nikšića. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980. godine, u klasi prof. Radenka Miševića.
Studirao poslijediplomske studije 1980/82. godine u klasi prof. Aleksandra Lukovića. Jedan je od osnivača neformalne grupe ¨Generacija 9¨.
Član je ULUCG-a od 1982. godine. Kao pripadnik antiratnog i indipendističkog pokreta biva udaljen iz službe (1990.-1997.).
Od 1995. – 2002. godine predsjednik je ULUCG-a. Redovni je profesor slikanja na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Član je i osnivač PEN centra Crne Gore i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.
Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo i najznačajnije državne nagrade – Trinaestojulske nagrade. Ima status Istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

 
 

Rad Igora Rakcevica

 

UMJETNOST RAZLIKE IGORA RAKČEVIĆA
Umjetnost Igora Rakčevića je umjetnost razlike. Razlike, koju ostvaruje prvenstveno svojim stavom prema umjetnosti. Ali i razlike koju dostiže upuštajući se u veoma raznovrsne likovne izraze: grafike, crteže, radove na ljepenci, video-radove… Uvijek se isto može vidjeti drugačije, i uvijek se ta razlika uočava u iskazu po kojoj je umjetnik prepoznatljiv…
…Rakčevićeva poetika razlike tiho ali pouzdano pronalazi izuzetak. O opštim pojavama, bilo da se radi o odabranoj ikonografiji, skoro netaknutim pejzažima, rasporedom zvijezda ili konstelaciji kontura ljudskih glava, on promišlja s posebnom, nekom utišanom ali neupitnom strašću…

Pavle Goranović – iz kataloga IZLOŽBE

 

Igor RakcevicIgor Rakčević, rođen 28. 9. 1971. godine u Podgorici.
Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek Grafika, 1995. godine, u klasi prof. mr. Anke Burić.
Magistrirao na Grafičkom odsjeku Magistarskih studija Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, 11. 6. 1998. godine u klasi prof. mr. Velizara Krstića.
Stipendista Ministarstva prosvjete i nauke od 10. 1995 godine do 10. 1997 godine u kom periodu je radio kao Saradnik u nastavi na FLU- Cetinje.
Od 10. 1997. godine do 10. 1999. godine radi kao Saradnik u nastavi na predmetu Grafika FLU – Cetinje.
Od 01. 11. 2002. ima priznat status slobodnog umjetnika od strane Ministarstva kulture Crne Gore. Član ULUCG-a od 1995., a od 2009. godine je predsjednik ove asocijacije.