Zatvoren 12. Međunarodni festival gitare Nikšić 2017

 

 

Vodeći hrvatski gitarista Mislav Režić zatvorio Festival gitare u Nikšiću

 

Nikšić, 29. septembar 2017.

 

– Koncertom „Electric counterpoint“ sinoć je u Dvorcu kralja Nikole zatvoren 12. Međunarodni festival gitare Nikšić 2017. Koncertom jednog od trenutno vodećih hrvatskih gitarista Mislava Režića, zaokružen je umjetnički program najvažnijeg crnogorskog festivala kada je riječ o izvođaštvu na gitari. Publika je tako mogla uživati u nesvakidašnjem muzičkom ugođaju, budući da je Režić, osim djela Brouvea, Takemicua i Kampele, pisanih za klasičnu gitaru, izveo i nekoliko djela, koja pripadaju stilu „nova kompleksnost“, a koja podrazumijevaju paralelno sviranje i reprodukovanje materijala snimljenog na traci.

„Program koji sam izveo večeras je program s mog novog CD-a koji je posvećen samo suvremenoj muzici za gitaru. To je nešto što me već deset – petnaest godina jako privlači. Na gitarskim festivalima nije baš praksa da se izvodi ovakva muzika. Ona se izvodi više na nekim specijaliziranim festivalima, kao npr. za avangardnu muziku“, objasnio je Režić koji je istakao i da mu je izuzetno drago što je bio gost Festivala gitare u Nikšiću, koji se, kako je kazao, uspio održati punih 12 godina.

Mislav Režić ima veoma aktivnu međunarodnu karijeru kao solista, a član je kamernih sastava i predavač. Interes za izvođenje različitih stilova koji sežu od rane do moderne muzike vodi ga do saradnje s velikim brojem muzičara i ansambala. Tako se, ostvarenim uspjehom, sasvim uklopio u mozaik imena koja su obilježila dvanaesto izdanje nikšićkog festivala. Dakle, za četiri dana, koliko je festival trajao, publika je u Nikšiću mogla čuti renomirane izvođače iz regiona i Evrope, ali i crnogorske talentovane studente gitare. Antoan Morinije, Vlatko Stefanovski, Vasko Atanasovski i Mislav Režić bili su gosti sa kojima su se sreli ovdašnji umjetnici i razmijenili iskustva, što je pored pružanja mogućnosti publici da uživa u sadržajima vrhunskog kvaliteta, jedan od osnovnih ciljeva Međunarodnog festivala gitare Nikšić.

Organizatori su i na kraju Festivala iskazali zadovoljstvo ovogodišnjim projektom, koji je potvrdio da nije riječ samo o događaju, već i svojevrsnom brendu grada. Osim toga, Festival je postao prostor na kome se stvara, koji ima svoje proizvode i odakle počinju mnoge uspješne muzičke priče o gitari.  

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × two =