Završen 27. KotorArt Kotorski Festival Pozorišta za djecuSvečano zatvaranje 27. izdanja KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu, uručivanje nagrada najboljima i vraćanje ključeva grada odraslima uprililčeno je sinoć, na Ljetnjoj pozornici u Kotoru. U okviru ceremonije zatvaranja izvedena je i predstava “Carevo novo odjelo” Hercegnovskog pozorišta i Herceg Festa, po tekstu Hansa Kristijana Andersena, a u režiji Petra Pejakovića. U predstavi su igrali: Dejan Đonović, Goran Slavić, Miloš Pejović i Slaviša Grubiša.

Na Ljetnjoj pozornici našli su se dobitnici nagrada, a ove godine stručni žiri, žiri grada i dječiji žiri dodijelili su sledeće:

  • Nagrada za najbolju predstavuFERAL u produkciji Teatra Tortoise in a Nutshell i Pozorišta Cumbernauld iz Škotske
  • Nagrada za najbolju režijuRoss Mackay, za predstavu FERAL u produkciji Teatra Tortoise in a Nutshell i Pozorišta Cumbernauld iz Škotske
  • Nagrada za izvrsnu izvedbuJosse Vessies, Cat Smits i Tim Velraeds, za lutkarsku animaciju u predstavi „Monstrumi“ Trupe Duda Paiva i Teatra Korzo iz Holandije
  • Nagrada za izvrsnu izvedbuStefan Bundalo i Aleksandar Milković, za partnerski odnos u predstavi „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“ Pozorišta Boško Buha
  • Nagrada za autorski radSiri Dybwik, za koncept predstave „Buji Paji“ Dybwikdans-a i Dansenshus-a iz Norveške
  • Nagrada za autorski radMilena Depolo, za dramaturgiju u predstavi „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“ Pozorišta Boško Buha
  • Nagrada za autorski radAnđelka Nikolić za autorski pristup epskoj tradiciji u predstavi „Epske igrice: Zidanje Skadra“ Umjetničke grupe Hop.La! i Bitef teatra iz Srbije
  • Nagrada Žirija gradaLEPOTICA I ZVER Pozorišta mladih Novi Sad iz Srbije
  • Specijalna nagrada „Dragan Radulović“ koju dodjeljuje Dječiji žiri –ravnopravno dvijema predstavama: MALI PIRAT Gradskog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat (Crna Gora) i 2062 Karle Kracht i Andresa Beladieza iz Španije
  • Nagrada ASSITEJ-a za najbolji dramski tekst za djecu i mlade „Karta za Ameriku“ autorke Ksenije Popović

Nagrade su sinoć uručili predstavnici žirija, na svečanoj ceremoniji dodjele i zatvaranja festivala, uz sledeća obrazloženja:

Stručni žiri dvadeset i sedmog Kotorskog festivala za djecu, Ana Tasić, Mirko Radonjić i Morana Dolenc, od 1. do 11. jula je pogledao jedanaest predstava u glavnom festivalskom programu, i jednoglasno je donio sledeće odluke:

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU  dodeljuje se predstavi:

“Feral”, koprodukciji pozorišta Tortoise In A Nutshell i Pozorišta Cumbernauld  (VB-Škotska), u režiji Rosa Mekeja.

Obrazloženje:

Predstava u celini donosi redak spoj impresivne, funkcionalne, multimedijalne forme, i sadržaja naročitog društvenog značaja, koji intrigiraju svakog gledaoca, bez obzira na uzrast. Autori stvaraju bespoštednu kritičku projekciju sveta kojeg nemilosrdno melju korporacije, društva gde pojedinac strada zbog interesa bogatih koji postaju sve bogatiji.

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se reditelju:

Rosu Mekeju, za predstavu “Feral”.

Obrazloženje:

Režija obezbeđuje skladno i višeznačno uklapanje različitih medija u kompaktnu celinu koja podstiče imaginaciju gledaoca na više planova. Scenska priča se gradi u izvrsnom spoju animacija lutki, koja se snima kamerom i prenosi direktno na platno. U tom procesu se izvanredno vešto upotrebljavaju krupni planovi i mogućnosti video montaže, koji dubinski opravdavaju scensko nastajanje filma uživo. Ovi elementi su upotpunjeni delikatnim korišćenjem svetla, muzike, kao i koreografije izvođača.

NAGRADE ZA NAJBOLJE IZVEDBE dodeljuju se za:

1.Lutkarsku animaciju: Duda Paiva, Justyna Banasiak, Andre Mello, Tim Velraeds, u predstavi “Monstrumi” (Trupa Duda Paiva, Holandija)

Obrazloženje:

Monstrumi u ovoj predstavi metaforičke su oznake naših strahova, upečatljivo sazdani od specifičnih materijala koji uobličavaju stvorenja između ljudi i životinja. Ove lutke su ponekada šarmantne i dopadljive, a ponekada opake, što gradi napete scenske odnose, smenu privlačnosti i odbojnosti. Naročito su izazovno postavljeni odnosi između animatora i lutki. Izvođači povremeno izlaze iz uloga, koketiraju sa iluzijom predstavljanja, ali i sa značenjima čudovišta, pri čemu je njihova igra zaista virtuozna, između dramskog, plesnog i akrobatskog izraza.

2. Partnerski odnos: Stefanu Bundalu i Aleksandru Milkoviću, u predstavi  “Pitam se, pitam, koliko sam bitan” (pozorište Boško Buha,  Beograd)

Obrazloženje:

Odnos između oca i sina je ovde ključan za njenu dinamiku i emotivnost, što je njen osnovni smisao. Igra je zasnovana na delikatnoj izražajnosti koja stvara veoma upečatljiv odnos između ova dva lika, a koji se kroz razvoj radnje funkcionalno menja. Prikaz njihovog zajedničkog puta je i prikaz zajedničkog sazrevanja i menjanja, opipljivog međusobnog uticaja.

NAGRADE ZA AUTORSKI RAD dodeljuju se za:

1. Koncept: Siri Dibvik, za predstavu “Buji Paji” (Dybwikdans, Dansens Hus, Norveška)

Obrazloženje:

Koncept je poseban zbog izuzetno promišljenog scenskog bogatstva, duboko razvijenog i razmaštanog svakog segmenta izvođenja. Scenografija je snolika i zavodljiva, utvrđena prozirnim materijalima, neobičnim detaljima, suptilno utkanim video projekcijama. Vizuelni plan je organski protkan audio elementima, hipnotičkom muzikom koja očarava gledaoca, nudeći snažan teatarski doživljaj u totalu.

2. Dramaturgiju: Milena Depolo, za predstavu “Pitam se, pitam, koliko sam bitan” (pozorište Boško Buha,  Beograd)

Obrazloženje:

Dramaturgija obezbeđuje čisto, precizno i dinamično vođenje priče, bez viškova ili padova u tempu. Na sceni se virtuozno kritički gradi pripovest o potrebi za očuvanjem osobenosti i individualnosti, u društvu koje sistemski neguje neiskrenost, snobizam i nezdravu kompetativnost. Naročito je važna činjenica repertoarskog iskoraka ove produkcije, smelost da se na scenu postavi jedno neuobičajeno delo za mlade, izvan polja očekivanih, poznatih narativa.

3.Autorski pristup epskoj tradiciji: umetnička grupa Hop.La!, za predstavu “Epske igrice: Zidanje Skadra”

Obrazloženje:

Polazeći od epske pesme iz pretkosovskog ciklusa, u ovoj interaktivnoj predstavi, autori podstiču razvijanje kritičkog mišljenja gledalaca, kroz dekonstrukciju polaznog materijala. Podstiče se razmišljanje publike o opravdanosti žrtve, zločina, kao i rodnim ulogama. Koncept predstave je izuzetno inspirativan i funkcionalan u edukativnom smislu, ali i u pogledu širenja granica teatarskog izvođenja.

Žiri grada Kotora u sastavu: Lidija Begović, Dragana Mazibrada i Dušan Davidović, odlučio je da nagradu za predstavu u cjelini, na 27. Kotorskom festivalu pozorista za djecu dodijeli Teatru mladih iz Novog Sada, za izvođenje predstave “Ljepotica i zver”.  Razlozi za takvu odluku su dobra scenografija, solidni kostimi, dobri songovi, muzička podloga, scenski nastup, dinamika izvođenja koja je držala pažnju djece čitavo vrijeme, interakcija sa publikom.

Predstava ima edukativni karakter, šalje poruke uvažavanja pravih vrijednosti, pobjedu ljubavi i pravde, pobjedu duhovnih nasuprot materjalnim i estetskim vrijednostima.

U svemirskom brodu dječijeg žirija, 15 članova posade je svakodnevno uživalo u različitim predstavama. Na kraju putovanja imali smo težak zadatak- izabrati najbolju.  Jedna od njih nam je kroz uzbudljive i dramatične događaje prenijela snažnu poruku o ljubavi požrtvovanju prije svega prema porodici ali i ljudima uopšte, i podsjetila nas da nas baš ljubav podstiče na hrabrost i velika djela. Druga je opet svojom pričom izazvala u nama osjećaj radosti zbog prilike da zavirimo u budućnost ali i straha od onoga što ona skriva. Jedna nas je izuzetnom glumom praćenom pjesmama, maštovitom koreografijom i čudesnom scenografijom sa vizuelnim i zvučnim efektima uvukla u nezaboravnu avanturu. Druga nam je kroz mješavinu vizuelnih umjetnosti, ilustracija, animacije i igru sijenki, stavljajući glumca u drugi plan ostavila mnogo pitanja . Navela nas je da razmišljamo o svijetu u kom živimo, da razumijemo da on nije uvijek vesela avantura, već da i od nas djece zavisi budućnost planete. Naučila nas je da je priroda ispred čovjeka i da život ne čine samo materijalne stvari.

Pošto je prethodnih 12 dana ključ grada bio u rukama djece mi smo sebi dali za pravo da izmijenimo pravila igre.  Odlučili smo da ove godine, po prvi put, nagradu dječijeg žirija podijele dvije predstave. Za naše djetinjstvo je važno da u pozorištu živimo bajke  ali i da nas pozorište ponekad podstakne da razmišljamo o svijetu u kojem živimo.

Zato, nagradu dječijeg žirija koja nosi ime našeg Dragana Radulovića, ove godine ravnopravno dodjeljujemo predstavama: „Mali Pirat“, Gradskog pozorišta Podgorica iz Podgorice i Centra za kulturu Tivat u režiji Milana Karadžića i predstavi „2062.“ nastaloj po konceptu i u izvođenju naših dragih gostiju iz Španije Karle Krač i Andresa Beladieza.

ASSITEJ Crna Gora – udruženje za razvoj pozorišta za djecu i mlade, u saradnji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i Gradskim pozorištem Podgorica raspisalo je konkurs za najbolji originalni dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori s ciljem da podstakne razvoj crnogorske dramske literature za pozorište za dječiju i mladu publiku.

Žiri u sastavu Vida Ognjenović, reditelj i dramski pisac, Nataša Nelević, teatrološkinja i pozorišna kritičarka i Ilija Đurović, književnik i dramski pisac, pročitao je svih 7 tekstova pristiglih u roku, potpisanih šifrom i odlučio je da za najbolji, po propozicijama konkursa, proglasi dramski tekst “Karta za Ameriku” autorke Ksenije Popović.

U obrazloženju žiri navodi da ono što je dramski tekst „Karta za Ameriku“ izdvojilo i što mu je dalo prednost u ovoj, nažalost, u pogledu kvaniteteta i kvaliteta veoma skromnoj konkurenciji, jeste njegova angažovanost, namjera autorke da se uhvati u koštac sa realnim problemima mladih ljudi  i da o njihovim iskustvima govori iz njihove perspektive, njihovim jezikom i bez stereotipizacije. U tom smislu ova drama može poslužiti kao dobar predložak za pozorišni komad o savremenim razvojnim traumama tinejdžera i takav potencijal ovog teksta, naročito značajan u kontekstu crnogorskog pozorišta za mlade, presudno je uticao na odluku da se ovaj tekst proglasi najuspješnijim.

Među pristiglim dramskim tekstovima uz pobjednički naslov ističe se i tekst „Pčedo“, autora Nikole Tomića, priča o dječaku koji se nakratko našao u svijetu pčela, gdje zatiče stanje i odnose slične onima u svijetu odraslih. Borba za vlast, čovjekovo uništavanje prirode, različita očekivanja koja se nameću dječacima i djevojčicama, ljubav i želja da se čini dobro, neke su od tema koje na dramaturški vješt način obrađuje tekst „Pčedo“, što ga uz pobjednički komad izdvaja od ostalih tekstova i preporučuje za izvođenje pozorištima za djecu.

Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježila su čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa izvedeno je 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne.

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, od 1. do 12. jula uspješno predstavio sa ukupno 109 programa. U Kotor su došli umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK – Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajna, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…