Završen Konkurs za nagradu CNP-a za savremeni domaći tekst “Skroz nova drama”

 

CNP - znak 150

 
 

Žiri u sastavu: Biljana Srbljanović, Ivica Buljan, i Željko Sošić, jednoglasno je donio odluku da je najbolja drama na Konkursu za nagradu CNP-a za savremeni domaći tekst neafirmisanih autora “Skroz nova drama”, drama pod nazivom “Otvoreni kraj”, autorke Jovane Bojović.

“Nagradjena drama “Otvoreni kraj” autorke Jovane Bojović jednostavnim, a poetskim jezikom, vrhunskom vještinom za građenje atmosfere, predstavlja sledeći korak u stvaranju građanske drame u Crnoj Gori, a i čitavom regionu. U jednom zagušljivom, malograđanskom, urbanom svijetu, koji je daleko od karikaturalnih i klišeiziranih slika tradicionalne crnogorske porodice, zdravo tkivo je nagriženo do smrti. U svijetu u kome se ni za šta više ne možemo uhvatiti kao za čvrsti oslonac, autorkini likovi, bez imalo patetike i samosažaljenja, sami biraju svoje puteve”, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri je preporučio tri dramska teksta koja su pristigla na Konkurs, za Scenu Studio: “Isti”, autorke  Sare Đurović, “Istraga” Aleksandra Radunovića i “Sobe” Ilije Đurovića.

Crnogorsko narodno pozorište uspostavilo je ovaj konkurs radi podsticanja savremene dramske književnosti i ohrabrivanja autora/ki koji još nemaju pristup scenama institucionalnih pozorišta, kao i vidljivijeg profilisanja scene Studio –  na kojoj će biti izvođeni nagrađeni tekstovi – kao scenskog prostora otvorenog za mlađe i neafirmisane autore/ke i za inovativne dramske i pozorišne izraze koji uslovnost produkcijskih uslova  scene Studio prepoznaju kao umjetnički izazov.

Tematski naziv ovogodišnjeg konkursa “Skroz nova drama”  bio je “Junaci našega doba”, kojim se naglašava repertoarska zainteresovanost CNP-a za dramske tekstove koji fokusiraju iskustva savremenosti, naročito iz perspektive mladih ljudi.

Autorki nagrađene drame biće dodijeljena plaketa i novčana nagrada u iznosu od 2.000 eura. Crnogorsko narodno pozorište ima pravo praizvedbe komada.