Završen konkurs za XVII Internacionalni TV Festival Bar

 

 
 

Završen je konkurs za prijave programa u okviru  takmičarskog  dijela   Internacionalnog Televizijskog Festivala u Baru, koji se ove godine održava XXVII put i to u periodu od 22. do 26. oktobra . Po riječima selektora  ovogodišnjeg programa  Aleksandara Bečanovića, zahvaljujući dobrom odzivu i impozantnom broju prijavljenih programa, zvanična selekcija će obuhvatati 65 časova takmičarskog programa. Na konkurs je ukupno prijavljeno 222 programa od čega  su 132 dokumentarna, 38 igrana, 14 programa posvećeno  ekologiji i turizmu, zatim  8 dječijih i 30 kratkih tv formi iz 162 tv i producentske kuće iz  čak 71 zemlje ( Albanija, Argentina, Austrija, Australija, Azerbejdžan, Belgija, BIH, Brazil, Bugarska, Čile, Češka, Crna Gora, Danska, Egipat, Etiopija, Estonija, Ekvador, Farska ostrva, Filipini, Finska, Francuska, Gana, Grčka, Holandija, Hrvatska, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Irska, Island, Italija, Izrael, Japan, Južna Afrika, Južna Koreja, Jermenija, Kanada, Kenija, Kina, Kolumbija, Kongo, Liban, Mađarska, Makedonija, Maroko, Mijanmar, Meksiko, Mozambik, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Poljska, Rumunija, Rusija, SAD, Singapur, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Turska, Tunis, Tajland, Ukrajina, Uzbekistan, Urugvaj, Uganda, UAE, Velika Britanija). Neke od zemalja učesnica će biti prvi put  ove godine na festivalu,  kao Etiopija, Ekvador, Južna Koreja, Kenija, Maroko, Kongo, Mijanmar, Mozambik, Urugvaj i Uganda.

XVII Internacionalni TV Festival  Bar,  koji se ove godine održava u periodu od 22. do 26. oktobra (poneđeljak – petak) zadržao je  prošlogodišnju  takmičarsku koncepciju, prema kojoj postoji  5 kategorija:

  • Dokumentarni  program- istraživački TV program ( do 100 minuta )

  • Igrani dramski program – dramski i serijski program ( do 100 minuta )

  • Dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma ( do 70 minuta )

  • Dječiji program ( do 35 minuta )

  • Kratke TV forme – reklama, muzički video, eksperimentalni- umjetnički video, kratki igrani film (do 15 minuta)

Ove godine festival nastavlja sa projektom „Content Providing Market “ u cilju animacije regionalnih televizija prije svega onih sa nacionalnom pokrivenošću, da pomognemo i promovišemo regulisanje medijskog tržišta u Crnoj Gori. Na II TV Marketu u Baru će biti prisutni proizvođači i distributeri programa, ali i kupci. Učešće u Industry programu potvrdili su neke od najzančijnih regionalnih produkcijskih kuća i proizvođača programa kao i distributeri iz regiona.

Uz bogat takmičarski  program, sa posebnom pažnjom koncipiran je prateći program, kako najavljuje  umjetnička direktorka Marija Perović, za ovo izdanje festivala pripremljen je znatan broj cjelodnevnih sadržaja, uz  okrugle stolove, master classove, posebne projekcije i prisustvo specijalnih i gostiju, kao i aktuelnih zvijezda televizijske produkcije.

Konceptom i programskom strategijom ovogodišnjeg  festivala se naglašava  potreba za objedinjavanjem sličnojezickog tržišta, pored enormnog broja prijavljenih programa iz cijelog svijeta i želje da ovaj festival bude prepoznatljiv kao mjesto okupljanja, značajno stecište i  potreba  svih televizijskih autora, tv ekipa i programa, što ovaj festival već jeste i  što će veoma brzo dostići.

S ponosom najavljujemo nastavak saradnje sa Crnogorskim telekomom, u okviru koje će se emitovati 5 dana filmovi sa festivala, na specijalnom kanalu na Extra TV kablovskom operateru.

XVII Internacionalni TV Festival  Bar se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bar.