Završen Međunarodni festival KotorArt: Crna Gora na evropskoj mapi velikih umjetničkih imena

Kotor, 12. avgust 2019.

Sinoć je programom „Pjaca od džeza“ i posljednjim u nizu nastupa u okviru serijala ovih džez koncerata zaokružen cjelokupan program međunarodnog festivala KotorArt. Tokom 46 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja nastupalo je više od 1500 umjetnika iz 25 zemalja i izvelo više od 300 programa – 53 glavna i preko 250 pratećih.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, kao i sa podrškom važnih prijatelja i sponzora -Coca-Cole, Luštice Bay, Porto Montenegra, Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske kao i Ambasade Mađarske u Crnoj Gori, Turističke organizacije Kotor, Huma, Institut Junus Emre, Accion cultural Espanola i brojnih drugih partnera. Festival na ovaj način, kroz sponzorstva, donacije i sopstvena sredstva obezbjeđuje gotovo 40% ukupnog budžeta. Medijski partneri festivala su RTCG i Pobjeda, a medijski prijatelji su svi značajniji mediji u Crnoj Gori.

KotorArt iskazuje zahvalnost pokroviteljima, umjetnicima, publici,  svim sponzorima, prijateljima kao i medijiskim partnerima na izuzetnoj saradnji i na praćenju svih programskih aktivnosti.  

Učesnici u ovogodišnjem izdanju festivala dolazili su iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, SADa, Njemačke, Holandije, Italije, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Austrije, Španije, Poljske, Bugarske, Ukrajine, Luksemburga, Jermenije, Turske, Izraela, Kine i  Rusije.

Ovogodišnje izdanje festivala održalo se od 27. juna do 11. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVIII KotorArt Festival klapa Perast, XXVII KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike i IX KotorArt Pjaca od filozofa.

XVIII KotorArt Festival Klapa Perast ugostio je ženske, muške i mješovite klape iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su se takmičile u različitim kategorijama. Stručni žiri je radio je u sastavu Mojmir Čačija-predsjednik, Zlata Marjanović, Mario Katavić, Zorana Larković, Marina Dulović, Jasminko Šetka i Vladimir Begović. U kategoriji najbolja ženska klapa, po ocjeni stručnog žirija, dobitnice su klapa Luše iz Splita. U kategoriji najbolja muška klapa, pobjednici su klapa Conra, takođe iz Splita. Nagrada Nova klapska pjesma pripala je autoru Marku Šimiću za pjesmu Ljubav od Luše, u izvođenju klape Luše iz Splita. Takođe, u okviru manifestacije Nedjelje Mađarske kulture, koncert su održali i a capella sastav Fool Moon iz Mađarske.

XXVII KotorArt Kotorski Festival pozorišta za djecu ove godine se održao pod sloganom „Put na mjesec“. Od 01. do 12. jula Kotor je bio grad djece, a mališani su imali prilike prisustvovati predstavama iz mnogih zemalja svijeta, radionicama i panelima. Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježila su čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa izvedeno je 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne. Na Festivalu ukupno je ostvareno 109 programa.

IX KotorArt Pjaca od Filozofa održana je 10. i 11. avgusta na temu “Kako misliti izbjeglištvo”. Urednica ovogodišnje Pjace bila je Paula Petričević, filozofkinja, aktivistkinja, feministkinja, magistarka političkih nauka. O ovoj temi slušala su se predavanja Čarne Brković, kroz tezu “Humanitarnost kao politika državljanstva”, i predavanje Adriane Zaharijević, sa temom “Mi izbjeglice: Život koji se ne može živjeti”.

XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike umjetnički su obilježili 40 godina od razornog zemljotresa 1979 kao i stavljanja UNESCO listu baštine svijeta kroz porudžbine i izvođenje novih dijela. Koncerti su podjeljeni u nekoliko serijala i to: vrhunska umjetnička muzika, gdje smo ove godine opet mogli čuti sam vrh svjetske scene poput Juđe Vang, Andreasa Otenzamera, Nareka Hahnazarjana, Blajt Teh-Engstrem, Romana Simovića i mnogih drugih; zatim Coca-Coca Stage, na kojoj se preplitala umjetnička i popularna muzika sa koncertima posvećenim Oliveru Dragojeviću ali i oni Massima Savića i Sergeja Ćetkovića sa orkestrom mladih talenata; Pjaca od džeza, serijal od 5 nedjeljnih džez koncerata na Pjaci od muzeja u Kotoru; KotorArt Talenti, platforma za mlade, uspješne umjetnike koje Festival snažno podržava; kao i  Luke umjetnosti, možda i omiljeni serijal kotorskih ugostitelja, prolaznika i turista, nastupi različitih ansambala po trgovima Starog grada. Pored simfonijskog orkestra iz Budimpešte, slušali smo i dva koncerta Festivalskog orkestra, Veliki džez orkestar RTSa, No Borders Orkestar i mnoge druge sastave. KotorArt je bio i važan partner u realizaciji programa Mađarske nedjelje kulture u Crnoj Gori i ugostio direktore velikih festivala iz Verbijea i Šangaja.

Prema prvim procjenama, glavne i prateće programe Festivala ispratilo je više od 40 hiljada posjetilaca.

Photo credit: Duško Miljanić, Krsto Vulović