Završen prvi dan VI Internacionalnog sajma knjiga Podgorica


U utorak, 29. septembra, počeo je 6. Internacionalni sajam knjiga Podgorica koji organizuje Glavni Grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture. Sajam će trajati do 3. oktobra, a otvoren je za pośetioce od 10 do 21 h.

Uprkos trenutnim okolnostima izazvanim pandemijom, organizatori Sajma pripremili su raznovrstan program sajamskih aktivnosti, kao i promocije onlajn karaktera. Izvedbom obrade crnogorske pjesme „Poljem se vija“, gudački kvartet „Uniqe“ danas je u 18 h u Bemax areni započeo svečano otvaranje 6. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica. Prisutnima su se obratile Dragica Milić, direktorica Direktorata za kulturno i umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture i Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica.

Ovogodišnji program sajamskih aktivnosti otvorila je promocija knjige „Jožef Bajza i Crna Gora“ Nenada Stevovića. O knjizi, autoru i Jožefu Bajzi govorili su Novak Adžić, Nenad Stevović, Marijan Mašo Miljić i Borislav Cimeša. Učesnici su istakli značaj mađarskog intelektualca Jožefa Bajze koji je svojim radom zadužio Crnu Goru. Baveći se crnogorskim pitanjem i njenim položajem između dva rata, Bajza je svojim studijama dao velik doprinos prepoznavajunju i očuvanju crnogorskog identiteta od strane tadašnje naučne scene. Ipak, zbog nepoznavanja mađarskog jezika, njegovi radovi su bili nepoznati crnogorskom naučnom miljeu. Zahvaljujući autoru Nenadu Stevoviću, Bajzino djelo je ponovo dobilo na značaju, i to u okviru crnogorske kulturne, književne i naučne scene.

I monografija „Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište“ autora Janka Ljumovića, nastala je iz potrebe da se mladima kao ciljnoj grupi približi pozorište i to na temeljan način kako bi bila podrška edukaciji, odnosno „kulturnim, vaspitnim, pedagoškim programima koji ne moraju nužno biti u institucijama obrazovanja“, kako ističe autor. Razgovor sa autorom vodio je Vasko Raičević, umjetnički direktor ovogodišnjeg izdanja Internacionalnog sajma knjiga. Kada je riječ o pozorištu u doba pandemije, Ljumović je istakao da se sada pokazala i svojevrsna krhkost pozorišta, ali, kako navodi, vjeruje da će tehnološka integracija sačuvati pozorište od diskreditacije.

O ulozi književnosti i analizi stanja društva kroz tu umjetnost govorili su Dragana Tripković i Tomislav Marković, u okviru promocije Markovićeve zbirke poezije „Napred u zlo“. Tomislav Marković, prozaista, pjesnik i esejista, prepoznat je, kako Tripković navodi, kao izuzetan analitičar kulturne i društvene stvarnosti na Balkanu. S tim u vezi je i diskusija koja je vođena povodom takozvane proročke crte Markovićeve poezije. Autor je istakao da je ,prelistavajući svoju zbirku, i sam bio iznenađen aktuelnošću pojedinih stihova koji su nastali prije više od jedne decenije, te da se „poezija obistinjuje i to je protiv volje pesnika“. Govoreći o ulozi književnosti u društvu, Marković naglašava da ona ne može obavljati posao političkih pokreta, ali može ukazivati na stanje u društvu.

Na stanje u crnogorskom društvo, prema riječima učesnika, naročito ukazuje Milorad Popović čija je promocija zbirke eseja „Zbilje i prividi“ održana u okviru prvoga dana VI Internacionalnog sajma knjiga. Zbirku eseja predstavili su autor, Dragana Tripković, Nemanja Batrićević i Darko Šuković kao jedan od suizdavača. ,,Niko već dvije decenije preciznije i tako duboko ne promišlja pitanja crnogorskog ideniteta i niko se surovije u svojim esejima ne suočava sa tom crnogorskom abmivalencijom“, istakao je Šuković.

O kulturnom nasljeđu Crne Gore govorili su Milena Pejović i Adnan Prekić, u okviru promocije Prekićeve nedavno objavljene knjige ,,Kulturno nasljeđe Crne Gore (od najstarijih vremena do 20. vijeka)“. Knjiga, nastala za potrebe nastavnog procesa i obrazovanja, nudi istorijski preśek najznačajnije kulturne baštine na prostoru Crne Gore. Kako Pejović navodi, riječ je i o prvoj periodizaciji na tu temu, uključuje 25 tematskih poglavlja koji obrađuju određene istorijske prilike i umjetničke pravce, te prati i pojedinačne primjere specifičnih oblika kultura koje su vezane za ovaj prostor.

Na ovogodišnjem Internacionalnom sajmu knjiga govoriće se i o internacionalnim književnostima, te o odnosu Crne Gore i drugih država. Posebna pažnja posvećena je mladim crnogorskim i regionalnim autorima koji će svoje stvaralaštvo publici predstaviti u predstojećim danima. Pośetioci su u prilici i da pogledaju izdanja preko 50 izdavača koji ove godine izlažu na štandovima.

Organizatori 6. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica preduzeli su sve neophodne korake i kako bi se zaštitili pośetioci i učesnici i poštovale propisane mjere NKT-a. Obezbijeđena je redovna dezinfekcija kompletnog prostora Bemax arene, obavezno je nošenje zaštitnih maski i dezinfekcija ruku, održavanje distance, a na ulasku se pośetiocima mjeri tjelesna temperatura.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =