Završen prvi Festival narodnih pozorišta Maštanije

 

 

Izvođenjem Šekspirove “Zimske bajke” u režiji Dina Mustafića, sinoć je u Crnogorskom narodnom pozorištu završen prvi Festival narodnih pozorišta Maštanije.

Osmišljena sa ciljem da domaćoj publici predstavi aktuelne regionalne pozorišne produkcije, manifestacija je tokom šest festivalskih dana okupila neke od najznačajnih narodnih teatara zemalja bivše Jugoslavije. Festival je, po formi, revijalnog i regionalnog karaktera, a od naredne godine okupiće, pored ex-Yu zemlja i zemlje iz čitavog regiona.

Na prvom regionalnom revijalnom Festivalu narodnih pozorišta, pored Crnogorskog narodnog pozorišta publici su se predstavili i teatri iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Festival je 30. maja otvorilo Narodno pozorište iz Sarajeva sa predstavom “Kralj Lir” Vilijama Šekspira u režiji Diega de Breje. Naroden teatar iz Bitolja oduševio je publiku predstavom “Kockar” Fjodora M. Dostojevskog u režiji Dejana Projkovskog, a Slovensko narodno gledališče iz Maribora Euripidovom “Medejom” u režiji Olivera Frljića. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada crnogorskoj publici je predstavilo komad “Otpor” Lija Mekdugala u režiji Sonje Petrović, ansambl HNK Split izveo je Joneskovog “Nosoroga” u režiji Gorana Golovka, a festival je sinoć zatvorio domaćin Šekspirovom “Zimskom bajkom”.

Žana Gardašević Bulatović, glumica CNP-a koja tumači glavnu žensku ulogu u “Zimskoj bajci” izrazila je zadovoljstvo što je Crnogorsko narodno pozorište odmjerilo snage s teatrima iz regiona: “Izuzetno sam srećna što je moja matična kuća prepoznala važnost uspostavljanja i održavanja jednog ovakvog festivala zato što je, nama kao glumcima ali i našoj publici, jako važno da se na neki način “izmjerimo” sa pozorištima u regionu. Kad god izađem iz Crne Gore ja jurim u pozorište da pogledam kako rade teatri u Evropi i možda ću biti neskromna, ali crnogorski glumci zaista imaju neku posebnu energiju. Ispratila sam sve predstave Festivala, i vidno je da to nešto specifično što imamo u krvi izdvaja naše glumce u odnosu na ostale. Festival narodnih pozorišta je pokazao da je CNP dominantno moderno pozorište, koje pruža neke nove moderne forme i čijim radom crnogorska pozorišna scena dobija novi kvalitet.”

”Nakon poslednje festivalske večeri i izvođenja “Zimske bajke” CNP-a, kojom je prvo izdanje Festivala narodnih teatra Maštanije zatvoreno, imamo  razloge za zadovoljstvo.  Uspjeh jednog festivala mjeri se kvalitetom predstava, odzivom i reakcijama publike, ukupnom atmosferom tokom trajanja festivala. Čini mi se da smo ispunili ove kriterijume i da smo prije svega odgovorili potrebama publike da vidi produkcije drugih nacionalnih teatara. Tokom susreta sa umjetnicima i producentima teatara koji su učestvovali na Festivalu, postigli smo i konkretne dogovore o međusobnoj saradnji, tako da nas do kraja ove godine i u sljedećoj pozorišnoj sezoni očekuju brojna gostovanja u teatrima sa prostora bivše Jugoslavije a otvara se i mogućnost koprodukcijskih projekata koji mogu biti višestruko važni i korisni za CNP. Ovo je tek početak u pokušaju da kreiramo Festival koji će imati  kontinuitet i koji će postati važna regionalna pozorišna adresa. Zato ćemo se potruditi da naredno izdanje Festivala obuhvati širi teatarski prostor, da bude još kvalitetniji, bogatiji i sadržajniji.”- kazala je nakon predstave direktorica Zorana Kralj.