Završen XIV Međunarodni festival gitare u Nikšiću

Utorak, 08. oktobar 2019.

– Nakon četiri dana posvećena muzici, izvođaštvu na gitari, španskim umjetnicima i kulturi uopšte završen je i četranesti Međunarodni festival gitare Nikšić. I ove godine obilježio ga je spoj iskustva i mladosti. Brojna publika koja je ispratila sva festivalska dešavanja uživala je podjednako i u nastupima poznatih svjetskih umjetnika i u izvođenju učenika i studenata i cijele Evrope.

-Zaista smo zadovoljni što smo imali programe koji su privukli publiku u tako velikom broju, počevši od prepune dvorane na otvaranju koje je generisalo energiju i pažnju i na svim ostalim  programima. Uspjeli smo da uspostavimo i segmente festivala koji su važni, oism za publiku, i za izvođače i stvaraoce koji dolaze iz naše zemlje ili iz regiona. Naši programi su pokazali da postoje mladi ljude koji vole klasičnu muziku i gitaru. Jedna od naših misija je da nastavimo sa još raznovrsnijim i sadržajnijim programom na najvišem umjetničkom nivou, kazao je Danijel Cerović, umjetnički direktor festivala, sabirajući utiske.

Nakon spektakularog otvaranja uz Crnogorski simfonijski orkestar (dirigent Nada Matošević Orešković) i  premijerno izvođenje Kanjizaresovog „Meditaranskog koncerta“ u Crnoj Gori, uslijedio je nsatup gitarskog dua. Na velikoj sceni Nikšićkog pozorišta nastupili su španski virtuozi – Huan Karlos Gomez i Huan Manuel Kanjizares, koji su u Nikšić oživjeli atmosferu i strast flamenko muzike.

U istom duhu festival je nastavljen i tokom treće večeri tokom poetsko-muzičkog performansa posvećenom španskom pjesnku Lorki, koji su realizovali mladi pjesnici Književnog kluba „Poenta poetika“ i učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“. Bilo je to veče tokom kog je publika uživala u faruko plesu, Lorkinim stihovima, izvođenju Lorkinih kompozicija, ali i imala priliku da čuje manje poznate i interesantne podatke o životu i djelu jednog od najintrigantnijih pjesnika u istoriji svjetske književnosti.

Mladost i talenat i u samoj završnici festivala. Na posljednjoj večeri, 7. oktobra, u sali JU „Zahumlje“ nastupili su studeni gitare iz prestižnih muzičkih akademija iz Pariza, Strazbura, kao i iz Sarajeva, odnosno sa Cetinja. Djela koja su komponovali ili inspirisali španski umjetnici izvodili su: Mina Milenković i David Marton (Cetinje), Vasilije Toljić (Strazbur), Dragan Martinović (Pariz) i sarajevski Ammar Tarik Duo, kog čine Tarik Kamarić i Ammar Biser.

Velika je čast za mene da budem na ovom festivalu, zato što mi je on od mladih dana pomogao a muzički uzrastam, budući da sam svake godine dolazio na koncerte. To što sam tu čuo je možda i najviše zaslužno što sam danas tu gdje jesam, rekao je Vasilije Toljić, mladi Nikšićanin koji se danas usvršava na Muzičkoj akademiji u Parizu.  

Slogan ovogogodišnjeg festivala ¡Viva España! čuo se kroz svaku notu, tokom svojevrsnog praznika gitare – kako publika voli da zove festival koji Nikšić već 14 godina čini svijet u malom, koji je i ove godine opravdao očekivanja, ali i najavio još veće i bolje jubilaarno, petnaesto izdanje.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + five =