Završena manifestacija kamernih dramskih ostvarenja Makado

 

 

           Drugi KIC-ov MAKADO – Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja, održan je  od  25. do 29.  januara, a u okviru njega na scenama KIC-a odigrano je šest predstava. Od toga  četiri predstave su premijerno izvedene („Tre sorele“, „Jerihonska ruža“, „Nobelovac i ja“ i „Nastasja Filipovna“) čime je manifestacija zadržala ekskluzivitet kao jednu od programskih orijentacija. Pokazao se opravdanim i izmijenjeni termin održavanja drugog MAKADA, zbog činjenice da krajem janura u Podgorici inače nedostaje kulturnih i pozorišnih sadržaja.

 

 

           Od prvog dana MAKADO je izazavao veliko interesovanje kako najšire javnosti i publike, tako i medija. Svake večeri sale su bile pune. Svojim konceptom i programskim opredjeljenjem, opravdao je postojanje i doprinio bogatijem i raznovrsnijem  pozorišnom životu Glavnog grada na početku godine. 

            MAKADO se i ovog puta temeljio na žanrovskoj raznovrsnosti. Manifestacija je otvorena komadom  „Tre sorelle“ Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Ova melanholična drama iz crnogorske prošlosti, u režiji Zorana Rakočevića, izazvala je nesvakidašnje ogromno interesovanje podgoričke publike, pa je Velika sala KIC-a bila tijesna da primi sve zainteresovane.

 

 

            Komad sa tragičnim epilogom Mirka Radonjića „Jerihonska ruža“ odigran je na sceni  DODEST, noć nakon otvaranja. Glumačka postava uvjerljivo je dočarala svijet ljudi sa margine ogrezlih u nemoralu,  i trgovini tragičnim ljudskim sudbinama. DODEST-ova Monodrama „Pijanista“ izvedena je treće noći, a ta „džez drama o  sudbini genijalnog pijaniste rođenog na brodu“, privukla je publiku koja je željela da odgleda ovaj neobičan komad u tumačenju glumca Sejfa Seferovića.

 

 

            Veliko interesovanje vladalo je za gostujuću beogradsku komediju „Nobelovac i ja“. Partnerska igra maestralne Jelisavete Seke Sablić i Baneta Vidakovića  pobrala je aplauze i pohvale podgoričke publike, koji su uz smijeh, a potom i ovacije uživali u priči o oživljenoj ljubavi iz mladosti.

 

 

            Posljednjeg dana manifestacije i najmlađa KIC-ova publika vidjela je lutkarsku predstavu „Kuče koje nije umjelo da laje“, a smatramo da je ta predstava dopinijela tematskoj raznovrsnosti manifestacije i na najljepši način zabavila mališane.

            MAKADO je zatvoren 29. januara 2017. godine, monodramom „Nastasja Filipovna“ u tumačenju Anđelije Rondović. Uvjerljiva glumačka igra uz interesantna rediteljska rješenja oživjela je na sceni DODEST prepoznatljivi lik iz romana „Idiot“ F. M. Dostojevskog.   

 

 

            Na kraju, siguirno je da se KIC-ov MAKADO utemeljio na kulturnoj mapi Crne Gore.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*