Završena VIII KotorArt Pjaca od Filozofa

 

 

U Kotoru, u okviru međunarodnog festivala KotorArt, već osmu godinu za redom djeluje i Pjaca od Filozofa. Ovogodišnja Pjaca trajala je od 24. do 27. jula. Zamišljena kao četvorodnevni simpozijum na temu „Apokalipsa danas?“ , okupila je filozofe, teoretičare, književnike današnjice koji su svakoga dana od 20 časova na Pjaci od Kina držali predavanje nakon kojeg bi uslijedila javna rasprava, debata sa učesnicima iz publike.

Učesnici ovogodišnje Pjace od Filozofa bili su: Srećko Horvat, programski urednik Pjace, Aleksandra Savanović, Andrej Nikolaidis, Boris Buden, Alenka Zupančić i Franco Bifo Berardi.

Svakoga dana, nakon predavanja, publika je imala priliku viđeti i projekciju filma u kinu Boka, koju su organizatori obezbjedili u saradnji sa crnogorskom Kinotekom.

Nakon okruglog stola na samom otvaranju Pjace, nakon teme „Šta ako se apokalipsa već dogodila?“, u kinu Boka data je projekcija filma „On the beach“, Stenlija Krejmera iz 1959. godine. Boris Buden  je ostavio jak utisak na sve prisutne temom „Kojim jezikom govori opstanak?“, nakon koje  je bio prikazan film „Silent Running“, Daglasa Trumbila iz 1972. godine.

Publika je imala priliku i da gleda „Panic in year zero“ (Rej miland) i „Children of men“, legendarno ostvarenje Alfonsa Kuarona iz 2006. godine.

Pjaci su imali priliku da prisustvuju ove godine i 5 studenata sa Filozofskog  Fakulteta u Nikšiću. Opština Kotor je inicirala ideju o finansiranju njihovog boravka i pružanju prilike mladim ljudima da iskuse dijalog i steknu kontakt sa ovako značajnim  aktivistima, filozofima današnjice.

„Ako pitate Donalda Trumpa, apokalipsa upravo kreće sa ovoga mjesta, iz Crne Gore, što je nedavno izjavio da će treći svjetski rat upravo odavde krenuti. Mi se tome možemo smijati, međutim situacija jeste zabrinjavajuća ako jedan od najvažnijih predsjednika na svijetu, izjavi da je mala država poput Crne Gore, mogući izvor apokalipse.“ – izjavio je Srećko Horvat, programski urednik Pjace.

„Apokalipsa se događa sa našim jezicima. Naši mali jezici, možemo ih nekoliko nabrojati, su u stanju apokalipse jer su svi na listi od 21 jezika koji su ugroženi sa onim što se događa i naziva digitalnim odumiranjem“- izjavio je Boris  Buden.