Završeni ovogodišnji “Barski pasaži”

 

Realizacija književnog programa
XXIV festivala “Barski ljetopis” 2011.

 

 

Promocija knjige urbane proze naslovljene “Ulica Ivice Šurjaka i što je bilo poslije”, čiji je tvorac barski književnik, esejista, novinar i muzički kritičar Željko Milović, kao izdavačke produkcije ovdašnjeg Kulturnog centra – organizatora “Barskog ljetopisa”, po opštem mišljenju javnosti, bila je kruna književnog segmenta ovog, XXIV po redu, renomiranog Festivala. Održana u prelijepom ambijentu amfiteatra ekskluzivnog hotela “Ruža vjetrova”, pokazala je čak i nevjernim Tomama da lijepa pisana riječ u Baru ima svoje sledbenike i isprofilisanu publiku koja zna da ispoštuje vrijedan stvaralački čin bez obzira gdje se on prezentuje.

Tako je bilo i na platou ispred Dvorca kralja Nikole, kultnom mjestu literarnih festivalskih dešavanja, na kojem je održano jedanaest autorskih književnih večeri koje su plijenile pažnju preko 1.500 posjetilaca. Razgovori između pisaca kojima su programi bili posvećeni i njihovih moderatora, takođe stvaralaca iz domena literature, popularisali su njeno veličanstvo – knjigu mnogo snažnije i zanimljivije nego klasične promocije i konačno dokazali da da su autorske književne večeri na “Barskom ljetopisu” pun pogodak.

Iako su u publici iz večeri u veče često sjedila ista lica, za koje se slobodno može reći da su fanovi književnih manifestacija, primjetilo se da je svaki autor imao svoje poštovaoce, što govori da su ponuđeni sadržaji na književnoj sceni barskog Festivala bili namijenjeni svim profilima ljubitelja pisane riječi. Svaki od učesnika programa je bio interesantan na svoj način, počev od barda zavičajne književnosti Milenka Ratkovića, preko istaknutih crnogorskih pisaca: Jovana Nikolaidisa, Jevrema Brkovića, Daliborke Koprivice Dulić, Gojka Čelebića, Derviša Belog Selhanovića i Svetlane Kalezić Radonjić, do poznatih i priznatih stvaralaca iz okruženja: Jasmine Janković, Slava Đorđa Dimoskog, Jakše Fiamenga i Jasne Šamić. Njihova autorska priča je dolazila do izražaja u većoj ili manjoj mjeri, u zavisnosti od snalažljivosti moderatora koji su usmjeravali dijalog. Neosporno je da su im sagovornici: Milan Vujović, Milica Vukmanović Jovanović, Bratislav Taškovski, Gordana Leković, Marinko Vorgić, Željko Milović, Jovan Nikolaidis, Vesna Šoškić, Bogić Rakočević i Miroslav Jovanović Timotijev mnogo pomogli u prezentaciji stvaralačkog opusa. Kao spona između učesnika književnih večeri i publike provlačila se uvodna riječ Mile Čordašević, selektorke i urednice ovog segmenta Festivala, a druženje prisutnih nastavljalo se i nakon završetka oficijelnog programa.

Spuštanjem zavjese na ovogodišnji književni segment “Barskog ljetopisa” ispunjeni su uslovi za konačnu pripremu zbornika, naslovljenog po tematskom sloganu “Pasaži iz Bara”, u kojem će se publikovati prilozi svih autora koji su, kao učesnici Festivala u periodu od 2007-2011 godine, bili inspirisani da gradu domaćinu podare svoje specijalno napisano djelo. Biće to produkcija svojevrsne festivalske književne radionice kojom se može započeti naredni, jubilarni XXV “Barski ljetopis”.

 

Mila Čordašević, urednica