Završeni XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike

 

 

Kotor, 14. avgust 2018.

Sinoć, 13.avgusta na Pjaci od Kina u Kotoru održao se poslednji program Don Brankovih dana muzike, nazvan  „Boka naša nasušna“. Tim festivala je predstavio lokalnu temu univerzalnih značenja i pokušao pospješiti brigu o prelijepoj Boki i prirodi koja nas okružuje. Program je sadržao performans koji je priredila likovna umjetnica Ana Nives Radović, čija je izložba prodajnog / humanitarnog karaktera i čiji je prilog namjenjen štićenicima resursnog centra za sluh i govor. Pored nje, za muzički dio programa odgovoran je bio perkusionista Darko Karlečik koji je okupio volontere iz NVO Naša akcija i dio organizacionog tima DBDM.  Sinoćnji performans bio je rezultat akcije čišćenja peraškog podmorja 4. avgusta u saradnji sa NVO Naša akcija i uz pomoć brojnih prijatelja među kojima su i Cogi Mar, ronioci Sava Kaluđerovića, javno komunalno preduzeće Kotor, turistička organzacija Kotor, Nevres Đerić i mnogi drugi a sve uz dodatnu podršku opštine Kotor.

Sinoćnju temu festival je započeo na samom otvaranju, premijerom djela „Pasija po Steli“ Ramba Amadeusa koja je na karakterističan način dotakla temu problema kruzera i podmorja Boke kotorske. Ovu temu su nastavili kroz programe Climate Kays u saradnji sa institutom za biologiju mora kao i ronilačkim klubom „Svet ronjenja“, sa kojima su organizovali podvodnu izložbu „Živo more Crne Gore“, čije su se fotografije mogle sinoć viđeti na slajdu, kao i kratki film sa akcije čišćenja.

Na sceni su takođe bile i dvije instalacije. Jedna je rad volontera iz NVO Naša akcija, kostur kita koji je oživio kroz interpretaciju Darka Karlečika i volontera i dio organizacionog tima DBDM. Druga instalacija predstavlja zarobljenu ribu koja je djelo talentovanih kotorskih srednjoškolaca.