“Zimska bajka” izvedena na Bitola Šekspir festivalu

 

 

Crnogorsko narodno pozorište je sinoć zatvorilo Bitola Šekspir festival sa predstavom “Zimska bajka” Vilijama Šekspira u režiji Dina Mustafića.

Na šestom internacionalnom Bitola Šekspir festivalu odigrano je 11 predstava iz Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Rumunije, Rusije i Crne Gore.

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Žana Gardašević Bulatović, Slaviša Čurović, Srđan Grahovac, Jelena Nenezić Rakočević, Dejan Ivanić, Aleksandar Gavranić, Andrea Mugoša, Ana Vučković, Danilo Čelebić, Nikola Perišić, Slavko Kalezić, Gojko Burzanović, Dragan Račić, Jelena Minić, Radmila Čolić, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Srđan Tošković, Smiljana Martnović, Anđelija Rondović, Jovan Dabović, Marko Todorović, Vanja Jovićević, Milica Šćepanović, Anđela Radović i Stevan Vuković.

Dramaturškinja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Tijana Todorović, kompozitor Vjera Nikolić, a scenski pokret i koreografiju osmislila je Nada Vukčević.

Muzički tim, uz Vjeru Nikolić čine: Mladen Nikčević, Ivan Peković, mr Tatjana Krkeljić i mr Mladen Popović.

Direktor Narodnog teatra Bitola Ivan Jerčik izrazio je zadovoljstvo zbog obnovljene saradnje između dvije teatarske kuće: “Mi smo sa CNP-om imali jaku saradnju prije nekih 10-12 godina. Posebno mi je drago što se ta saradnja sada obnovila i vjerujem da ima perspektivu da postane još snažnija. Kada govorimo o predstavi, ono što je najvažnije je i postignuto – publika je zadovoljna. Vidno je da je produkcija izuzetno zahtjevna, a Dino je pametan reditelj i nisam ni sumnjao da će biti ovako.”

Glumac Ognen Drangovski kazao je: “Veoma interesantna predstava. Mnogo izmiješanih žanrova, uz ansambl CNP-a koji obožavam i njihov trud da pokažu to što nose u sebi naspram dominantnog rediteljskog koncepta je zaista priredio nesvakidašnji doživljaj.”

Glumica Joana Popovska kazala je da je uživala u predstavi: “Šekspira je veoma teško raditi ali energija crnogorskih glumaca je uz rediteljski rad Dina Mustafića bila pun pogodak. Zaista sam uživala u predstavi.”

“Pratim Bitola Šekspir festival od samog početka, onoliko koliko sam u mogućnosti pošto živim u Skoplju, i moram da kažem da je večerašnja predstava bila veliko iznenađenje za mene. Svježe i interesantno čitanje Šekspira, lijepa kompozicija i forma.. Ja kao kostimograf moram da uputim jedno veliko bravo kostimografkinji Tijani Todorović.” rekao je kostimograf Andrej Vojtenko.

Angela Naumoska, glumica teatra “Vojdan Cernodrinski” iz Prilepa kazala je:  “Glumci u ovom komadu su za mene u nekom posebnom svijetu koji je izvan onoga što smo navikli da gledamo u Makedoniji. Crnogorske glumce sam gledala u mnogim predstavama ali večeras sam primijetila mnogo novih lica, što je samo potvrda činjenice da Dino Mustafić voli da radi sa studentima, što je veoma važno za razvoj teatra. Novo gledanje na Šekspirovo djelo, neobična kompozicija i miješanje žanrova učinilo je da ovo bude zaista interesantan doživljaj.”

Scenograf Stefan Spirovski nije krio oduševljenje predstavom: “Kada vam gotovo tri sata ni ne padne na pamet da pogledate na sat, jasno je da je u pitanju kvalitetna i zanimljiva predstava. Posebno su mi se dopale grupne scene. Histerija Zorana Vujovića kao kralja Sicilije, kao i stamenost Žane Gardašević Bulatović kao kraljice dali su posebnu notu ovom Šekspirovom komadu.”