Folklorni ansambl “Budo Tomović” učestvovao na festivalu foklornih igara “Altın Karagoz” u Bursi


Najstariji podgorički Folklorni ansambl “Budo Tomović” bio je učesnik prestižnog internacionalnog festivala foklornih igara “Altın Karagoz” (Zlatni Karagoz) u Bursi, Turska, koji je održan u periodu od 7. do 12. jula.

Pod pokroviteljstvom opštine Bursa i Fondacije za kulturu, umjetnost i turizam, u okviru 35. festivalskog izdanja, na poziv organizatora ove godine učestvovalo je 17 ansambala i oko 650 igrača i umjetnika. Folklorni ansambl KIC-a ponosno i dostojno je predstavljao Crnu Goru, našavši se u društvu folklornih društava iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Poljske, Italije, Rumunije, Južne Koreje, Meksika, Uzbekistana, Rusije, Mađarske, Bugarske i dr.

KIC-ov folklorni ansambl predvođen Evaldom Krnićem predstavio je ljepotu crnogorske igre, pjesme, folklorne tradicije i nošnje, a nastupio je u pratnji orkestra pod upravom Aleksandra Saše Magovčevića. Igrama iz Boke, Vrsutom i Igrama iz Crne Gore, reprezentativni ansambl KIC-a kao i mnogo puta do sada osvojio je srca i aplauze brojnih posjetilaca, ali i odlične ocjene i pozitivne kritike žirija koji je pratio sve nastupe.

Ovaj festival bio je prilika i da se steknu nova poznanstva i ostvare saradnje, te je ansambl ”Budo Tomović” ovim učešćem otvorio vrata ka drugim festivalima, kroz pozive na slične folkorne manifestacije koje će biti realizovane u narednom periodu.

Da se kultura jedne države ne može upoznati bez njene kuhinje, Folklorni ansambl KIC-a pokazao je i kulinarskim umijećem, pa su članovi ansambla Milica Doderović i Andrija Mujović u okviru pratećeg programa, za organizatore i kolege pripremili i predstavili dio crnogorskih tradicionalnih specijaliteta.

Nakon gostovanja u Turskoj, folkloraši ansambla ”Budo Tomović” će ljetnju sezonu završiti nastupom na XIII Internacionalnom festivalu folklora CIOFF 2023, koji će biti održan na Cetinju od 20. do 24. jula, a ansambl KIC-a će biti jedan od šest folklornih društava iz Crne Gore, koji će nastupiti na ovoj značajnoj folklornoj smotri, uz goste iz regiona i Evrope.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − thirteen =