Folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović” blistao u Grčkoj


Folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović”, na skoro dvonedjeljnoj turneji u Grčkoj, učestvovao je na tri međunarodna festivala folklora, u centralnom dijelu te zemlje u Sperhijadi na 16. festivalu tradicionalnih igara “Athanasios Akridas”  i gradu Kardica na festivalu “Menelaidia” i u Patri na Peloponezu na Međunarodnom festivalu kulture i tradicije.

Reprezentativni ansambl, na čelu sa direktoricom KIC-a Snežanom Burzan Vuksanović i rukovodiocem ansambla Eminom Đečevićem, primili su čelnici svih tih gradova i oblasti, kada su razmijenili i prigodne poklone, a nepodijeljeno je mišljenje da je druženje mladih svijeta na ovakvim smotrama najljepši mogući oblik saradnje među državama regiona i svijeta.

Crnogorski ansambl predstavljao je našu tradiciju i kulturu u društvu folkloraša iz nekoliko oblasti Grčke, Meksika, Paname, Ukrajine, Rumunije, Mađarske, Slovačke, a uvijek pred prepunim pozornicama na centralnim gradskim trgovima, u salama centara kulture, ili pak u prekrasnoj luci Patre.

KIC-ov ansambl je u tradicionalnim kostimima, izvodio koreografije – Vrsuta, Crna Gora, Bokeške igre, Ciganska igra, a  solistkinja Anđela Ulićević pjevala je crnogorske tradicionalne pjesme, uz pratnju orkestra pod vođstvom Aleksandra Saše Magovčevića. Za kostime je brinula garderoberka Isidora Dragojević.

Prema riječima direktorice Burzan Vuksanović tople dobrodošlice nije falilo u svim gradovima, kao ni pohvala na račun igre naših folkloraša. Takođe, dodaje ona, domaćini su se trudili da u pauzama gostima predstave i znamenitosti svojih sredina, pa su članovi ansambala imali priliku da obiđu i Meteore, jezero Plastira, da vide plantaže maslina, leblebija, pistacija i drugog, ali i da uživaju i da se druže sa kolegama iz cijelog svijeta na zabavama u večernjim satima.

Rukovodilac KIC-ovog ansambla Emin Đečević ističe novouspostavljene konekcije sa društvima iz Meksika, Mađarske, Grčke uz želju da jedni drugima dođu u goste sljedećih godina, obećavajući da će i Podgorica sljedeće godine biti odličan domaćin foklorašima svijeta na desetom jubilarnom Međunarodnom festivalu folklora djece i mladih “Skoči kolo da skočimo”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − fifteen =