Folklorni ansambl KIC-a – Nagrada za najbolju koreografiju na festivalu u Albaniji


Folklorni ansambl Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ dobitnik je nagrade za najbolju koreografiju na „Internacionalnom festivalu  folklora“ čiji je domaćin bila Tirana, a u organizaciji Federacije međunarodnih festivala plesa – FIDAF-a.

              Nagrada našem ansamblu je dodijeljena za izvođenje Vrsute i igara iz Crne Gore. Na sceni je blistalo 24 igrača, odnosno 12 parova u autentičnoj crnogorskoj i spičanskoj nošnji.

              Naš prvi ansambl ostvario je zapaženo učešće na najvećem folklornom festivalu ovog tipa u Albaniji, a Tirana je tokom tri dana, od 22. do 25. jula, pretvorena u pravi festivalski grad koji je, pored učešća ansambala zemlje domaćina, ugostio kulture i plesove iz zemalja širom svijeta: Meksika, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kameruna, Bugarske, Poljske, Bosne i Hercegovine i Kosova.

              Najstariji podgorički folklorni ansambl oduševio je publiku i turiste izvodeći i: Boku, Pastiricu, ali i narodne igre iz Gusinja i Rožaja, a simpatije je osvojila i  članica  ansambla i mlada vokalna umjetnica Anđela Ulićević koja je izvela nekoliko crnogorskih izvornih pjesama.

               Članove KIC-ovog folkornog ansambla i koreografa Emina Đečevića, ugostio je  gradonačelnik  Tirane Erion Veliaj, a u srdačnom razgovoru istakao je važnost  širenja i jačanja kulturne saradnje, ali i promovisanja kulturne raznolikosti, na festivalima ovakvog tipa.

               Takođe, podršku ansamblu pružili su: otpravnik  poslova Crne Gore u Albaniji Danilo Brajović,  direktorica Turističke organizacije Podgorica Irena Rogošić, Valentina Radulović Šćepanović u ime Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, koji su tih dana poslom boravili u Tirani i sreli se sa našom delegacijom.

              Folkorni ansambl KIC-a „Budo Tomović“ još jednom je pokazao da je pravi ambasador kulture Glavnog grada i Crne Gore, i na najljepši način, igrom i pjesmom, promovisao našu bogatu folklornu tradiciju i kulturnu baštinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − eight =