Marija Čolpa – Formula za mušku ljubav


FORMULA ZA MUŠKU LJUBAV
-ŽENSKA  PRIČA-

Marija Čolpa


Bilješka o piscu

Marija Čolpa je rođena 1970. godine u Kotoru.
Završila studije umjetnosti u Beogradu, na Akademiji umetnosti “BK” – odsjek dramaturgija.
U toku primorskog odrastanja postaje pasionirani kušač mora i vjetra, pa neko vrijeme provodi i kao ronilac i jedriličar. Istražuje mentalitet Boke kroz kulinarstvo.
Marija Čolpa je kolumnista nezavisnog nedjeljnika Monitor i urednik edicije o Crnogorskoj kuhinji u Matici crnogorskoj.
Živi u Herceg Novom i Sarajevu.


FORMULA ZA MUŠKU LJUBAV
-ŽENSKA  PRIČA-

       Davno, prije svih nama poznatih svijetova, vladale su žene – Borci. One bi svoje potlačene mužjake za sami početak udvaranja snažno znale udariti: palicom, batinom, kamenom, ili nekim drugim primjerenim oruđem. Usljed ovog ritualnog čina i pokazivanja naleta od agresivne ženske ljubavi, rasla je njena moć, a slabio njegov karakter. Nakon iscrpljujuće predigre, psiho – fizički onesposobljen mužjak imao je za zadatak, strasno obljubiti svoju ženskinju. Tako toplo i zamračeno gnijezdo domaće pećine, značilo je mjestom ljubavnog borilišta, priploda i stečene plodnosti. Kad bi ovaj praistorijski mužjak oposlio ono zbog čega je odvučen u rupu, njegova superiorna ženskinja bi ga odbacila kao potrošen i beskoristan materijal, te nastavila s užurbanim aktivnostima svog zanosnog matrijahata.

       Tek nakon decenijskog vremenskog protoka, ta ista superiorna žena je doživjela hijerarhijsku transformaciju, postavši ranjivom majkom  i djeljivom ženom, muškog čopora. Dugo je ”lomila”  ljubavni krevet sa ostatkom  tako definisane porodice, dok se nije dosjetila najlukavije i najdjelotvornije čarolije svih vremena.

       Pronašla je Formulu za mušku Ljubav!

       Ljubavno zamantanim muškaracem kao najboljim evolicijskim primjerkom, najlakše je manipulisati. On, kao takav ispunjava sve želje. S njim je toliko jedostavno baratati, da se od tih vremena žena smatra apsolutnim pobjednikom muške emocije.Tada mudra žena odmah  stvari postavlja na svoje mjesto. Preko noći  postaje zvanična supruga, majka i domaćica. Muškarac je u svojoj  zaluđenosti od muške Ljubavi, podlegao iskušenjima sopsvene žene i prepustio se njenim čarima do kraja idilične balade.

       Ondašnja žena je bila ili dama ili nepopravljiva bedevija. Status je dosta govorio o otmenosti. S tim to se ta gospoština izučavala. Morala je takva dama njegovati: rituale, naklon, osmjeh. Sve je trebalo da štima. Kroz teatar od sopstvenih pokreta, govorila je o težnji za dominacijom. Želja za savršenim gafom, bila je jača od bilo kakve emocije. Upravo takva prezentacija žene, činila je okidač za formulu muške ljubavi.

       Zasluženu pažnju od svojih zatelembasanih muškaraca, vješto bi koristile za sve svoje razmažene naume. Najvažnija stepenica ovakve strategije bila je obnova ljubavne čini. Metodologija je iziskivala basnoslovno trošenje muškarčevih materijalnih dobara. Morala se valjano obnoviti garderoberna kostimografija, po primjerenom koloritu godišnjih doba: cvjetna za ljeto, voćna za proljeće, pastelna za jesen. Providno – čipkaste varijacije bi se trošile za noćno zavodničke mahinacije iste teme. Jahaći kostimi bi parirali muškoj sujeti, dok bi ekstravagantni šeširi činili vrhunac pokazne estetike lijepog i nedostižnog.

       Te mudre žene su sve stavljale pod svoj konac i mjeru. Načinjele su svijet mode i stila, za sopstvenu  kontrolisanu raskoš. Pomisli samo na njihove kaldrmisane puteve, kozje staze i grbave livade (?!) Za takvu konfiguraciju terena primjereno bi bilo nazuti samo kakve trvde bakanđe, snažno opšivene i jako potkovane cokule. One su uprkos svemu, stvorile cipelu sa potpeticom. Da podsjetim, nisu sve gacale po dvorovima. Čak i one koje su živjele u urbanim utvrdama, nisu baš bile ugodno potabanjene za teren preko kojega su se kretale. One malo odvaženije, naravno da su se više pazile. Stalež im je nalagao specijalni tretman za noge. Čak su se i muškarci, u nastupima modnih valova baroka i rokokoa, nabijali na štikle, pa uvlačili u helanke, kitili onduliranim perikama, šminkali i pudrali.

       One ( jake ) su krivci tadašnje muške izopačenosti. Te vješte manipulatorke su ih prvo muški osujetile, obukavši ih u žensku odoru.  Kao  takvi vizuelno nagrđeni primjerci postali su kao po ključu, mekaniji i ranjiviji. Dok su se one šepurile sa usko našpenovanim strukovima, duboko, najdublje moguće isječenim dekolteima, prorete na ugodne potpetice, muškarci bi za njima glasno dahtali, roptali i poskakivali.  I tek tada, bacivši ih pod noge, dokopavši se svog najmoćnijeg oruđa formule muške ljubavi, postajale  bi  vječnim zavodnicama i nenadmašnim ljubavnicama. Tako formirani opijat sem kroz oči, je ulazio i kroz nos. Opčinjeni bi se zaklinjali i puškom i mačem na bezuslovnu čežnju. Kolutali bi očima, padali ničice, bivali manji od makovog zrna. Sa strahopoštovanjem bi dodirljivi  njezine naoštrene i nalakirane kanđe, i bivali poraženi i potlačeni gubitnici.

       Najgore od svih pojava, tog vremena, bilo bi dejstvovanje grupisane ženske horde, koje bi svojom dobro skovanom trač partijjom pakovale te iste testirane muške sudbine u svoj mjerni sistem vrijednovanja. Te vješte manipulatroke bi se za tren oka smislile, ko s čim i zbog čega treba ili ne treba da stoji. Kad bi načinjeli valjanu kombinatoriku, uplitale bi svoje vješte prstiće za razradu zadate teme, pa bi kao posljedica svega toga padale i glave i carstva.

       One takve moćne i jake, su tvorci floskule – Ljubav. Ovim naukovanjem se ne želi tvrditi pazar, pa kazati da ne postoji ljubav, već samo naglasiti da nije sve što se osjeća – Ljubav. Njihova formula je uspijevala upravo zbog emotivnog varanja. Uspijele su ubijediti sopstvenu populaciju i stvoriti stav vox populi, da je sve što zatreperi u čovječijem organizmu pod parolom emotivne uzbuđenosti – ima se nazvati ljubavlju. Tako su stvorili začarani krug od razno – raznih emotivnih ludila i poentirali vlašću ljubavne opijenosti, dobacivši  do kraja od ovih naših svijetova.

       Reklo bi se da se današnja žena u mnogome razlikuje od ondašnje. Tvrde da se u međuvremenu emancipovala, osamostalila, opismenila, pa je uz prebrzani ritam života, zaboravila šta je sve bilo zaslužno za njen tako dobar istorijski rejting. Preškartala se grdno. Smetnula je sa uma, mnoge trikove za održavanje svog dominantnog lika. Možda se to dogodilo jer nije upozorena na posljedice.  Postala sama sebi pandam, što je izuzetno loše i upitno u sistemu etičko estetičke komparacije. I tako se vremenom počelo sve važno potirati.

       Tako oštećena i okrunjena žena, (čini se) nije ni svjesna svog današnjeg nestabilnog statusa. Njena snaga se istopila, um zamutio, a pamet osiromašila. Zaboravila je sve ono što je ondašnja ( jaka ) žena stekla kroz viševijekovno muško bičevanje, s lažnim prezentacijama ljubavi. Načinjena šteta je neprocijenjiva. Ona formula za mušku ljubav, koja je nekad donosila sreću i blagostanje, nestala je. To se dogodilo jer se nije  obnavljala na pravilno propisan način. Svo znanje i prepredenost, koji su toliko vremena činile ženu nedostižnim tronom, otputovale su u bestragiju, zahvaljujući neukosti i nemarnosti.

       Današnjoj ženi  opsesivno kompulsivna stvarnost su njeni kilogrami.(?) Više se ne govori o ljubavi, kao strategiji za postizanje pazmaženih ciljeva, već se trubi o kalorijama i kilo đulima. Najvažnija sporedna stvar na svijetu je novopečeni ideal ljepote i mitska riječ – šlang. Šta bi to zapravo trebalo da znači? Da li je to model za bolju i sretniju budućnost? Možda se time žele riješti onih prirodno krupnijih primjeraka? Kako da bude i seksipilna i šlang pitanje je sad?

       Lako. Plastična operacija je postala sinonim za modrenu ovovremensku ženu. Ukoliko žena normane konstitucije smršavi na broj za šlang, ostade bez grudi i dupeta. Naravo da to ovovrmenskoj ženskinji ne prestavlja problem. Ona će tog svog omamljenog mužjaka, natjerati na izdatak od nekoliko hiljada eurića, postignuće dil sa hirurgom plastičarem i stvar riješena. Ona je opet ta koja kroji taj virtueli svijet muškarca. S tim što se sada stvari zovu drugačijim imenom. Nestalo je renesansne žene i njenog prirodno napupalog torzoa. Onda su ( jake žene ) nedostatak malih grudi rješavale podizanjem špage za još jednu rupici, pa bi opet bilo sve ”na izvolte”. Današnja žena, nema taj šarm. Ona nema kad da se bavi tom zastarijelom metodologijom. Više joj se ”isplati” da svoj problem (nedostatak) riješi trajno – po nož. Što bi se ona ”peglala” s nekim dosadnim umetcima, steznicima, vještačkim brus halterima, kad može probrati broj koji joj odgovara – 3, 4, 5. Današnja žena u kafiteriji na ”nesici s drugaricom”, pripovjeda najnovija dostignuća silikonske tehnologije. Neprestalno se truni  o ”za i protiv” umetaka sa infuzionom tečnošću. Nabiljavaju koliko je opasno voziti se ”nasilikonirano” avionom. Postavljaju se pitanja: Može li  silikon na deset hiljada metara pući ili ne? Koji hirurg to najbolje ”radi”? Koliko će joj vremena trebati od operacije do ”grudne prezentacije”? Takođe broje postotke ovoga ili onoga te iste teme, a što je najinteresantnije, odlučuju se na te iste zahvate ”s nokta”, je je to ( po njima ) najbolje i jedno moguće rješenje.

       Nema rubrike, koja ne donosi vijest kako je nekoj iscurio silikon, ili je kakva poznata zvijezda ugradila iste, do onih koje se još premišljaju da li im više paše četvorka ili petice. Eto kičma im je nejaka, pa da ih ne povuče unaprijed – taj iznenadno zašiveni teret nabreklih prsa. Najgore od svega što se stalno pravdaju, da to isključivo čine zbog muške populacije.  Njima da se dodvore, njih da usreće, da njima bude ljepše na oko i pod rukom (?)

       Strava! Kakve lažotine! One to isključivo čine zbog prestiža i moći. Sirota žena skromnih primanja, se ne odlučuje ni da podigne kredit, a ne da upumpava silikonske grudi. Takve nedostatke kod sebe, ne smije da detektuje, jer isključivo razmišlja o golom opstanku. Šta li to njen muškarac voli, želi ili hoće, boli je baš briga. Ona zna da mora da radi, djeca moraju da jedu, pa joj ispada i logično da pripada onoj prosječnog izgleda. Njen muškarac tješi sebe da ga žena voli i da mu je to dovoljno. Krijući gleda zabranjene ”masne” kanale, zamišlja sebe u nekoj bogatijoj opremi, a ne pomiče se s mrtve tačke. Tako stvorena žabokrečina života ih pravi bljeđima i jadnijima, nego što to zapravo jesu. Njima je ljubav pun frižider i sit stomak. Oni su formulu za mušku i žensku ljubav davno umastili nagonskim običajnim pravom, kojem su pokleknuli u nedostatku svega i svačega – elementarnoga.   
 
       I dok velika riba jede malu, vratiću te na poznati obrazac od formule za mušku ljubav. Da bi se pobudilo ono iskonsko, da bi se prepoznalo geslo koje je ferceralo kroz vijekove, valja nam malo uskočiti u vremeplov, pa počupati iz onog vremena, po koju pametnu žensku tvorevinu, te je znalački insertovati na ”on line” današnjeg života.

       Zamisli kako treba tvoj muškarac da se zgadi, ukoliko ga smaraš pričom o sopstvenim kilogramima? Gdje je tu podražavanje emotivnog ludila, strasne pohmanitalosti, ljubavničkog zanosa. Pokazuješ mu celulitičnu narađini koru? Otkrivaš bedra, stiskaš ih da bi bolje vidio rupice od celulita? Ne draga moja, tako ti neće dati pare za liposukciju. Zašto? Eto, zato što ćeš mu i dalje gaditi sav ženski svijet uzduž i poprijeko, pokazivajući mu slajdove tog hiruškog poduhvata. Kad bude ugledao one usisivače, koje u svojim providnim spremnicima ”pakuju” ženski celulit u vidu masno okrvavljenog želea – povratiće refleksno i automatski ( garantovano ). Taj ceh mu provuci pod neki kvar (njegovog) automobila, izmiksaj preko svoje kreditne kartice tu ”nebuloznu” sumicu, pa otiđi (ako si baš navalila) inkognito na korektivnu hirurgiju. Nemoj da si jadna pa da protrubiš takve stvari na sav glas. Nismo mi moderno društvo da o tome preko medijske pažnje, javno raspredamo. Naša sredina ne oprašta. Odmah ćeš biti okarakterisana kao blazirana i plastična lejdi. To ti zaista nije potrebno. Za početak posjećuj gimnastiče tretmane svog okruženja. Neka se o tebi priča, kako si bila toliko uporna, vrijedna i požrtvovana, da si istopila ”onolike” masnoće i trbušno salo.

       I ne zaboravi, zgodna žena je malo ”masnija” Nikome nije mila ona ispijena i okoštana špica. To se žene varaju. Misle da će ih mini suknja katapultirati na ono srednjevjekovno modelirano postolje od jake žene. Malo sutra! Da bi se vratila na ”pravi put”, da bi se počela truditi za ondašnje carstvo od formule za mušku ljubav, treba dobro skenirati muškarca današnjice. Onjušiti njegova htijenja i porive. Savladati muške nakupljene strahove i krenuti u ofanzivu.

       Osvojiti srce ovog već izdiglog despota nije baš naivna rabota. Žena se mora transformisati u njemu pogodnu ženku. Samo pravilnom strategijom se postiže omamljivanje njegovog ega, ranjavanje srca do konačnog zatamljenja svijesti.

       U koliko je u pitanju muškarac ”prizemlja”- ide se varijantom ”duplerica”. To su one slike obnaženih ženskinja sa onih ”masnih” časopisa, gdje se ogoljena žena prostire na čitave dvije strane lista. ”Duplerice”  se obično lijepe na unutrašnji dio kroserije kamiona, na zidu auto mehaničara i vulkanizera, kao i na kasetama svih muških svlačionica.

       Čini li ti se da je u pitanju malo osvešćeniji muški primjerak, ti iskoristi varijantu ”Merlinke”, jer ona uvijek žestoko pali. To ti je barem lako! Malo kraća kosa ( plave boje), krvavo crveni karmin, dekolte i minić. Ovakvo prestavljanje nikad nije fulalo muški okidač ljubavi, ove mužjačke skupine. Ne boj se samo hrabro!

       Primjerak koji se može nazvati ”malkice prosvijeljen” se loži na sliku ”Žena u crvenom”. Psihijatri kažu da je to boja ljubavi, strasti, vrućine. Poznato je da ljudi sa oštećenim živcima, često oblače garderobne detalje  ove boje. Imati okidanje na sve što je crveno, ima lagane inputacije na posebnu kliničku sliku. Samo to nije tvoj slučaj. Ovakvi muški su željni te vrućine i takve zakrvavljene strasti. Upravo zvog toga se ”ljube” na ovaj način najbolje. Primjetiš li neku od ovakvih naznaka, na pola si puta do svog cilja, od čarobne formule za mušku ljubav.

       Već kod sljedećih primjera muških ”nadobudnih” persona, okidač  se ”pali” isključivo na  uniformisane ženskinje. Taj kostim im nešto naročito znači. Takva žena za njih, ima neko posebno značenje, bila ružna ili lijepa. Možda imaju nagonsku potrebu za dohranjivanjem sopstvenog autoriteta? Ili su se zaglavili u neke paralelne svijetove, pa im se pobrčkalo zašto žele da vladaju, kad se mnogo bolje osjećaju kao potlačeni? Kod ovih nije isključeno da od žene žele da ih umalte kao konje. Tako surovo mučilište, valjda (složićete se) i zaslužuju, jer u samom startu nisu poštovaoci žena. Međutim, kad dođe do stanja podvojene ličnosti, stvar zaista dobija na težini. U ovakvim slučajevima se koristi samo uniformom. To će ti sigurno biti sasvim dovoljno.

       Oni kojima se najviše od svega sviđa poslovna žena su ”mač sa dvije oštrice”. Na prvi pogled ćeš pomisliti da su ovi najbolji, najpametniji, najprofinjeniji. Greška. Takvi se ne nalaze niti u jednoj od ovih grupacija. Oni su u međuprostoru. Njih ćeš izdvojiti za sebe, na kraju. Ne sada. Dok učiš o Formuli, nemoj da dozvoliš ”lutanje misli”. Moraš biti upućena na svoj cilj, na svoj izabranog primjerka. Dakle, taj što voli štikle, sako, suknju i pantalone sa ivicom, je duplogolo. On nema pojma sa životom svoje muške ljubavi. On je samo nabijeđeni Japi, koji se nafurao na taj ponuđeni model ženske prezentacije. Misli da mu se sviđa tako skockana ženska. Ustvari on voli, njene ”donje” elemente, kod ovakog  utegnutog kostima. Svijesno laže sebe, želeći njene haltere, čipku i preplanulu kožu. Ali zašto sve to radi? Zašto u strartu ne poželi taj sekundarni efekat za okidač? Možeš li zamisliti koliko je takav muški mozak ”nakvašen” ostalim životnim nebulozama, kad se oko ovako suptilnlo emotivnih začkoljica – slaže! Nečuveno!

       Molim te da pripaziš na one muške koji se predstavljaju da vole mršavu ženu. Ti su čini mi se –najgori. Možda ih takva žena najviše odvači od nje same i primiče muškarcu. Ko zna?

       Dok oni koji su ubijeđeni da im se baš sviđaju podeblje žene, su nekako najnormalniji. Djeluju najiskrenije. Valjda im se zgadila silna polemika oko toga šta je lijepo, a šta ružno u žene. Oni samo hoće toplo ženko tijelo i ništa više. Njih ne zanima koliko ona ima kila, nosi li broj 42 ili 46, ne opterećuje se obimom ni gruda ni struke. Njemu žena treba da je mila i topla. Da se ne prenemaže i da ima sva nekadašnja obilježja, seksipilne žene. Ne mora da pripada vladajućoj klasi, da bi bila zanosna. Ne uslovljava je da mora da se kroji po mjeri svjetskih trendova, da bi bila za njega poželjna i njemu podatna. Od nje se očekuje da bude, normalna obična žena. Dosadila mu je ona slika  fotošop namontiranih manekenki, bez akna, bora i sjene ispod očiju. Te moderne žene koje se nude sa časopisa, tv ekrana, internetskih žensko – muških sajtova, su streilne lutke, bez kapi krvi. Djeluju kao nadnaravna bića sa neke druge planete. Nedodirljive su, niti smrde nit mirišu. U glavi prosječnog čovjeka se ne može (sve i da hoće) upakovati model za osvajanjem takve ženske. Stvara se lažna slika, koja ima za posljedicu tjeskobu. Slasni kolačić koji se ne može kušati? Nonsens!

       Sve je dostižno i sve može biti ostvareno. Samo je važno pred sebe postaviti prave parametre. Trebaš staviti u jednu kolonu ”Ja sam”, a u drugu ”ja hoću da budem”. Kad shvatiš koliki je jaz između dvije koline, pocijepaj list i počni ponovo pisanje. Dok budeš mozgala ko si, šta si, šta ti zapravo zaista želiš da budeš, ukazaće ti se tvoj muški primjerak.

       Tu novonastalu prezencu, moraš osmotriti sa svih strana, (i ne zaboravi na prednost, koju ti je izboksovala ona istorijska – jaka žena). Imaš jedan emotivni korak unaprijed. Tu prednost ne smiješ nikada (ni za živu glavu) izgubiti. To nije samo korak, već vrijeme koje ti čuješ i vidiš prije njega. Moraš to znati sama iskoristiti. Za to ti treba i malo urođene intuicije. On tvoje sposobnosti i umijeća zavisiće uspijeh kod postizanja ove ljubavne formule. Budi mudra, jer se ovakva prilika ne dobija svaki dan. Ovaj nauk, ako ga budeš znala iskoristiti, obezbijeće ti blagostanjei sreću. Samo će ti uvijek jedno oko biti starije za jedan korak od drugoga. Tvoja Formula za mušku ljubav, će ostati zaključana u trezoru duševnih emocija. Prenijećeš je svojim ženskim potomcima, tek na uru njihovoga vakta. Do tada gledaj kroz dva vremena, i hrani se paralelnim emocijama ondašnje i sadašnje žene od moći.