Fotografije porodice kralja Nikole

Zahvaljujemo se gospodinu dr Ivanu Miloviću koji nam je poslao fotografije najmlađe princeze i najmlađeg princa iz porodice kralja Nikole, kao i fotografiju šire porodice kralja Nikole.

Nikola I Petrović Njegoš rođen je 07. oktobra 1841. godine u Njegušima. Postao je knjaz 01. avgusta 1860. godine, a kralj 1910. godine. Svrgnut je s prijestola 26. novembra 1918. godine. Preminuo je 01. marta 1921. godine u Kap d Antibu u Francuskoj. Oženio se 27. oktobra 1860. godine sa Milenom, ćerkom Petra Vukotića.

Imali su dvanaestero đece od kojih devet ćerki i tri sina. Najmlađa od devet ćerki bila je princeza Vjera. Rođena je 10. februara 1887. godine, a umrla 30. oktobra 1927. godine.


Princeza Vjera

Najmlađi od sinova, a ujedno najmlađi od dvanaestero đece bio je princ Petar. Rođen je 28. septembra 1889. godine. Preminuo je 07. maja 1932. godine. Oženio se 1924. godine sa Violetom Vagner.


Princ Petar

Treća fotografija je snimljena prilikom proglašenja Kraljevine Crne Gore avgusta mjeseca 1910. Na njoj je prikazana šira porodica kralja Nikole. Osim ove, postoji još jedna koja je mnogo poznatija, oficijelna fotografija snimljena takođe, 1910 prilikom proglašenja Kraljevine Crne Gore. Na obadvije fotografije se nalazi isti broj članova šire porodice kralja Nikole, ali sa potpuno drugačijim rasporedom. Osim rasporeda, razlika je posebno uočljiva što se na prvoj vidi jedna prazna stolica. Pretpostavka je da je oficijelna fotografija nastala nakon ove, jer u drugom rasporedu princeza Natalija, žena princa Mirka je sjela u tu stolicu.


Fotografija nastala 1910. godine prilikom proglašenja Kraljevine Crne Gore

STOJE: princeza Vjera, Veliki Knjaz Nikolaj Nikolajevič Romanov, Knjaz Franc Jozef od Batenberga, princeza Ksenija, prestolonasljednik Danilo, princ Mirko, princeza Natalija Obrenović, princ Petar

SJEDE: kralj Viktor Emanuel, Milica Petrović Juta (Maklenburg Strelic), kraljica Jelena, krajica Milena, kralj Nikola, velika knjaginja Milica Romanov, knjaginja Ana Batenberg

NA TEPIHU: princ Aleksandar Karađorđević, princeza Galicin – Marina Petrovna Nikolajevič, Princeza Jelena Karađorđević

Poznatija, oficijelna fotografija, nastala 1910 istim povodom kao i prethodna

STOJE: Veliki Knjaz Nikolaj Nikolajevič Romanov, knez Franc Batenberg, princeza Vjera, princeza Ksenija, restolonasljednik Danilo, princ Mirko, princ Petar

SJEDE: Milica Petrović Juta (Maklenburg Strelic), knjaginja Ana Batenberg, kraljica Jelena, krajica Milena, kralj Nikola, velika knjaginja Milica Romanov, kralj Viktor Emanuel, princeza Natalija

NA TEPIHU: Princeza Jelena Karađorđević, knjaginjica Marina Petrovna Nikolajevič, princ Aleksandar Karađorđević

Fotografije šire porodice kralja Nikole uradio je Luca Comerio, italijanski fotograf i oficijelni snimatelj (filmski) dogadjaja iz 1910. Fotografije i fotografi iz perioda kralja Nikole, kako ističe dr Milović, mogu biti veoma zanimljiva tema za sve istraživače iz ove oblasti. Nadamo se da će ovo biti inspiracija za mnoge od njih.