Fotoreportaža – Starim putem od Virpazara do Bara preko OstrosaPrethodna putovanja ekipe portala Montenegrina.net po raznim krajevima i mjestima Crne Gore, prikazali smo u vidu putopisa koje možete pogledati na našem i vašem portalu (http://montenegrina.net/crnom-gorom/reportaze-putopisi/). Sljedećih nekoliko pośeta interesantnim krajolicima i mjestima predstavićemo u vidu fotoreportaže. Prikazaćemo, samo osnovne podatke, sa dosta fotografija i na taj način izbjeći iznošenje ličnog doživljaja viđenog. Sigurni smo da će to biti dovoljno, da se odlučite na izlet i upoznavanje mjesta i krajeva koje do sad nijeste pośetili.Otvaranjem savremenih saobraćajnica smanjuju se razdaljine među gradovima, skraćuje se vrijeme putovanja i povećava se udobnost i sigurnost vožnje. Često te saobraćajnice zaobilaze neka interesantna mjesta do kojih se dolazi sada skoro zaboravljenim starim putevima koji su nekad bili glavne saobraćajnice. Takvu sudbinu je u dobroj mjeri doživio put Virpazar – Bar preko Ostrosa. Nekad veoma prometan put koji je povezivao ne samo Virpazar i Bar već veoma veliki broj naseljenih mjesta duž puta. Veći dio puta se prostire padinama iznad Skadarskog jezera, pa o atraktivnosti ove trase ne treba posebno govoriti.

Put prolazi kroz sela Godinje i Seoca, iznad Krnjica i Donjih Murića. Predlažemo da se spuštite nekih 5km do Donjih Murića na obalu Skadarskog jezera đe vas očekuje predivna plaža kakvoj mogu pozaviđeti i neke morske. Sa puta se pruža odličan pogled na ostrva Skadarskog jezera i manastire Starčeva Gorica i Beška.

Nastavak puta vas vodi kroz selo Kostanjice koje je poznato po velikom kompleksu kestenove šume. Ako dođete s proljeća tu je između stabala kestena i nevjerovatan žuti tepih od jagorčevine.

Varošica Ostros je centar Krajine. Neposredno uz varošicu nalaze se ostaci manastira Prečista Krajinska koji je veoma značajan u crnogorskoj istoriji, a u narodu poznat po romantičnoj i nesrećnoj ljubavi dukljanskog kneza Vladimira i Kosare, ćerke makedonskog cara Samuila. Nešto dalje od manastira nalazi se i Kosarin bunar.

Put se dalje penje i dolazi do prevoja Stegvaš odakle počinje poznata planinarska tura do Skadra preko Taraboša sa možda najljepšim pogledom od svih planinarskih staza: s lijeve strane na Skadarsko jezero a s desne na Šasko jezero, solanu i Adu Bojanu. Mnogi planinarski klubovi iz Crne Gore organizuju ovu turu pa vam i to preporučujemo. Dalje put nastavlja do Bara preko Vladimira. Kad stignete u Bar ne zaboravite da pośetite najstariju stanovnicu Bara – staru maslinu koja već 2000 godina odolijeva vremenu. Nakon ovog obilaska, ako ste komotni s vremenom, skoknite i do Starog Bara, nećete požaliti.