Fotoreportaža – Žabljak Crnojevića


Prethodna putovanja ekipe portala Montenegrina.net po raznim krajevima i mjestima Crne Gore, prikazali smo u vidu putopisa koje možete pogledati na našem i vašem portalu (http://montenegrina.net/crnom-gorom/reportaze-putopisi/). Sljedećih nekoliko pośeta interesantnim krajolicima i mjestima predstavićemo u vidu fotoreportaže. Prikazaćemo, samo osnovne podatke, sa dosta fotografija i na taj način izbjeći iznošenje ličnog doživljaja viđenog. Sigurni smo da će i to biti dovoljno, da se odlučite na izlet i upoznavanje mjesta i krajeva koje do sad nijeste pośetili.


U ovoj fotoreportaži odlučili smo se za obilazak Žabljaka Crnojevića. Naravno, nije ovo naš jedini dolazak do ovog značajnog mjesta. Do Žabljaka Crnojevića je lako doći. Ako se krećete iz pravca Podgorice ka moru putem ka Virpazaru, otprilike na polovini nove zaobilaznice oko Golubovaca, odvaja se na desno put koji je jasno označen putokazom. Pređe se željeznička pruga Podgorica – Bar i uski most preko Morače, čija širina je dovoljna za kretanje samo jednog vozila. Iza mosta na prvoj raskrsnici skrene se lijevo i put vas dalje vodi sve do Žabljaka Crnojevića. Kompletan put je asfaltiran i u dobrom je stanju.

Srednjevjekovno utvrđenje podignuto je na uzvišenju u sjeverozapadnom dijelu Skadarskog jezera. Uzvišenje je sa svih strana opkoljeno vodotocima, pa je vjerovatno i to imalo direktnog uticaja na određivanje upravo ove lokacije za izgradnju utvrđenja. Predanja govore da su utvrđenje podigli zetski kneževi Vojislavljevići u XI vijeku, mada se ono u istorijskim izvorima pominje tek od XV vijeke kada je ono služilo kao prijestonica vladarske vlastele Crnojević. Utvrđenje ima bogatu istoriju, ali o tome drugi put. Uglavnom zbog značajnog položaja, razvoja trgovine i sl. utvrđenje je dobilo i podgrađe, pa su kuće napravljene na padinama uzvišenja i u samom podnožju.

Zbog značaja koje je mjesto imalo kroz istoriju kao i zbog specifične arhitekture, Žabljak predstavlja najznačajniji spomenik kulture na prostoru Skadarskog basena.

Prepuštamo vas našim fotografijama i ne sumnjamo da ćete vrlo brzo pośetiti Žabljak Crnojevića.