Francuska predstava “NEPRIJATELJ (mirovna konferencija)” otvara FIAT PARABOLU 2023

Predstava “NEPRIJATELJ (mirovna konferencija)” čiju režiju potpisuju Mélodie Lasselin i Simon Capelle u produkciji francuskog Zone-Poѐme večeras će u Velikoj sali Kic-a Budo Tomović, otvoriti festival i teatarsku selekciju FIAT PARABOLA 2023 sa početkom u 20 časova. 

Nakon završetka rada na prvom dugogodišnjem projektu pod nazivom BARBARE, od 2019. do 2022. godine, o zemljama članicama Evropske unije, umjetnici Melodi Laselin i Sajmon Kapele bave se drugim zemljama Evrope sa ciljem da stvore djelo o miru i da dovedu u pitanje pojam neprijatelja. Osvrćući se na mjesto periferije unutar Evrope i mogućnost da se da glas lokalnim zajednicama, ova izvedba želi da preispita pojam mira u odnosu na sadašnje i prošle sukobe u Evropi. 

Koreografiju je uradila  Mélodie Lasselin u saradnji sa Léa Pérat,

graju Mélodie Lasselin i Léa Pérat, muziku Restive Plaggona, svjetlo Caroline Carliez, set dizajna i kostima Emma Depoid, koreografski prikaz Teresa Acevedo, De Las Casas Ceramic Claire Weibel, Juliette Charlot, Noa Michelet, Eve Mercky (ESAD Pyrénées), ilustraciju Giulia Betti a fotografije Martina Pozzan.

Program je podržan od strane Francuskog instituta Crne Gore.

Nakon predstave, publika se seli u dvorište Kuslevove kuće, gdje će u 22 časa početi poetsko-muzički program Ahmeda Burića, sa njegovom poetikom koju crpi iz bogatog životnog iskustva i koji će uz Damira Imamovića, kao muzičko-autorskom pratnjom prirediti nezaboravno eterično putovanje kroz vjekove u balkansku zbilju, a koji je dio MUZIKA.FIAT.PARABOLA 2023 pratećeg programa festivala. Druženje nastavljamo uz domaću muzičku podršku Damira Murseljevića a.k.a. FM Mirda, muzičkog urednika festivala.

Drugog dana festivala, 9.septembra nas očekuje predstava “GAIA” iz Italije u produkciji Ravenna Festivala i ErosAntEros – Polis pozorišnog festivala. Predstava počinje u 20 časova u Velikoj sali Kic-a Budo Tomović. Slijedi promocija novog romana crnogorskog pisca Balše Brkovića “Aurora” u 21.30h u dvorištu Kuslevove kuće, gdje će se druženje nastaviti uz zanimljiv autorski projekat savramene elektronske muzike – DJ Martela.

Ulazi na predstave i sve prateće programe FIAT PARABOLA 2023 su besplatni.

FIAT PARABOLA 2023 počinje večeras i trajaće do 17. septembra, a Podgoricu će, pored takmičarskog dijela programa, obradovati pozorišnim, filmskim, književnim, muzičkim programom i marketom kreativnih industrija. 

FIAT prateći programi realizovaće se u dvorištu Kusleove kuće, , a ostatak takmičarske selekcije u Kic-u Budo Tomović i Crnogorskom narodnom pozorištu.

Program je dostupan na portalu montenegrina.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 5 =