Francusko priznanje Branki Bogavac

 

images

 
 

Ministarstvo kulture Francuske  dodijelilo je Branki Bogavac visoko prizananje  ORDEN VITEZA UMJETNOSTI I KNJIŽEVNOSTI, jedno od četiri važna odlikovanja Francuske. U čestitki, koju joj je tim povodom uputila ministarka kulture  Oreli Filipeti, između ostalog, se kaže: šaljem vam iskrene čestitke i posebno sam srećna što mogu da istaknem vaš doprinos i vaš anagažman u korist kulture naše zemlje.

U izjavi za  medije, povodom dobijanja ovog priznanja,  Branka Bogavac kaže:

Branka Bogavac - 2Priznanje koje sam dobila od  Ministarstva kulture Francuske za mene je velika radost.  Vijest me zatekla na autobuskoj stanici u Budvi, i prvu radost sam podijelila sa mojom kćerkom Milenom i mojim prijateljem Mirašem Martinovićem, upravo u trenutku kada smo trebali da krenemo za Cetinje, na susret s Dimitrijem Popovićem.

Poseban je osjećaj biti nosilac ordena Viteza umjetnosti i književnosti, koje su dobila značajna imena  sa evropske i svjetske kulture scene. Sa jugoslovenskih prostora  ovo priznanje su dobili Predrag Matvejević i  Danilo Kiš.

Kada sam prisustvovala ceromnijalu uručenja ovog priznanja Danilu Kišu, nijesam ni sanjala da će isto priznanje biti meni dodijeljeno.

Moj višedecenijski kulturni  angažman u Parizu imao je dobre namjere i želje da povežem umjetenike sa prostora bivše Jugoslavije sa Parizom i francuskim umjetnicima. Sa druge strane, afirmisala sam francusku literaturu kroz brojne intrevjue, koje sam napravila sa njenim stvaraocima Francuzima, ali i onima koji žive u Francuskoj. Radila sam to kao direktor Kulturnog centra Srbije i Crne Gore, ali i osobno, iznalazeći razne načine i mogućnosti povezivanja literatura i kultura zemalja i naroda.

Francuska kultura ima dugu tradiciju i Francuzi znaju da vrednuju ono što zaslužuje vrednovanje, pa su tako prepoznali moj rad, koji je prije svega bio pošten, a  vjerujem i kvalitetan. Teško da je u Francuskoj moguće zamisliti određena lobiranja, uticaje na žirije, selektore i sl.  Tamo se vrijednuju vrijednosti. Pa je i sa te strane, za mene, ovo priznanje od velikog značaja.

Jednom riječju, doživljavam ga kao krunu mog cjelokupnog višedecenijskog rada. I zaista sam srećna zbog činjenice da me ta vijest zatekla u Crnoj Gori.

Znam da će i ovdje obradovati sve moje drage prijatelje i sve one koji respektuju moj rad.