Galerija Centar – Izložba “Intimni dnevnik” umjetnice Vahide Nimambegu


U petak, 3. juna u Galeriji Centar u 19:30h biće otvorena izložba “Intimni dnevnik” umjetnice Vahide Nimambegu.

Vahida Hasanaga Nimanbegu je rođena 1973. godine u Baru. Diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsjek aranžer (1994). Takođe je diplomirala i na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti  u Beogradu, odsjek nastavnik likovne kulture (1996), a 2002.god. diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsjek zidno slikarstvo.
Imala je brojne kolektivne i samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Osnivačica je NVO “Art Dulcinium”. Od 2007. godine izlaže sa umjetničkom grupom REON.
Član ULUCG od 2009.god.

“Vahida Nimanbegu je renomirana slikarka koja stvara moćna platna na kojima blista boja Mediterana, to su slike u kojima se vještina slikarskog zanata virtuozno nameće primaocu kao privilegija koji definiše umjetničku kompleksnost autorke. Infantilni (dječiji) crteži koji nenametljivo pulsiraju djelima, linija i grafika koje su bliske dječijoj ili art-brut osjetljivosti su suštinski u njenom umjetničkom rječniku. Jednostavni prikazi asociraju na postojanje živih bića, oni su simboli jednog postojanja, uvećani mikroskopski prikazi minijaturnih bića, čija likovna vizualizacija ima intimnu intonaciju, oni su dio veselih i optimističnih apstraktnih Vahidnih radova”, zapisala je u tekstu koji prati katalog izložbe istoričarka umjetnosti Ana Frangovska.

Kustoskinja izložbe je Biljana Keković a izložbu će otvoriti Andrej Nikolaidis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 5 =