Galerija Centar, Podgorica – Izložba “Umjetnost grafike”

Izložba “Umjetnost grafike”, kustoski projekat istoričarke umjetnosti Milice Bezmarević, biće otvorena u utorak, 27. decembra u 19 časova u galeriji Centar. 

“Promišljanje o umjetnosti grafike danas, kao i njeno shvatanje u okviru aktuelnih utisaka i vizuelnih koncepata savremene umjetnosti, otvara mnoga pitanja i sadržaje koji se tiču njenog adekvatnog razumijevanja i pripadanja onome što savremena umjetnost danas jeste. Ekspanzija masovnih medija u umjetničkoj praksi posljednjih decenija, izrazito u grafičkoj umjetnosti, nudi raznovrsne tehnike digitalnog umnožavanja, pa samim tim i znatno veću i bržu produkciju. Tako se postavlja pitanje autentičnosti i umjetničke vrijednosti digitalnog grafičkog otiska i, još dalje, preispituje osnovno poimanje grafike kao umjetnosti multioriginala. U tom kontekstu, česta su i neopravdana shvatanja grafičkog medija kao nekog zatvorenog sistema izolovanog svojim tradicionalnim i konvencionalnim karakterom, koja su grafiku odredila pozicijom izvjesne podređenosti u odnosu na druge vizuelne prakse. Takva shvatanja najbolje demantuju upravo neiscrpne mogućnosti grafičkog medija, koji je, naročito danas, u vremenu dominantno digitalnih izraza, apsolutno sveprisutan oko nas, u svim segmentima raznih vizuelnih sadržaja” – zapisala je kustoskinja Milica Bezmarević u tekstu za katalog koji prati izložbu.

Na izložbi su zastupljeni radovi umjetnika Igora Rakčevića, Ilije Nikčevića, Jova Petričevića, Mirka Toljića i Nataše Drešić.

Igor Rakčević rođen je 28.09.1971.u Titogradu (Podgorici). Završio je srednju likovnu školu. Diplomirao je na Grafičkom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Magistrirao  na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu na predmetu Grafika. Aktivno se bavi menadžmentom u kulturi, kulturnom baštinom, međusektorskim umrežavanjem,neformalnom likovnom edukacijom i istražuje na polju savremenih umjetničkih medija. U okviru svog djelovanja realizovao je više projekata i izložbi državnog, regionalnog i međunarodnog karaktera. Predstavljao je našu zemlju na značajnim likovnim manifestacijama, poput Venecijanskog bijenala savremene umjetnosti, Venecijanskog bijenala arhitekture, na međunarodnim izložbama „In den Schluchten des Balkan” u Kaselu, “Devenirs – Becomings” u Parizu, Sajmu kultura u Dubaiju i nizu drugih važnih predstavljanja savremene crnogorske kulture i umjetnosti.

Ilija Nikčević, rođen u Nikšiću 1982 god., završio ALU u Novom Sadu, smjer grafika u klasi Slobodana-Abija Kneževića, 2007 god. Član ULUCG-a od 2008. Izlagao samostalno i na selektovanim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik prve nagrade za crtež na godišnjoj izložbi crteža u Šapcu, 2006, grand prija na tradicionalnoj izložbi “ Dani Sv. Vasilija Ostroškog” u Nikšiću 2007 god. i regionalne nagrade “Mali Princ“ za ilustrovanu knjigu “Krtica i Sunce“. Bavi se grafikom, ilustracijom i grafičkim dizajnom.

Jedan od osnivača studija Bad Brain sa kolegom Milovanom Kadovićem.

Živi u Nikšiću.

Jovo Petričević rođen u Nikšiću, Crna Gora, 1975.godine. Akademiju likovnih umjetnosti završio u Trebinju, odsjek grafika. Magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Zaposlen je na FLU Cetinje kao saradnik u nastavi, na odsjeku za grafiku. Samostalne izložbe: Galerija ,,Marinao’’, Kotor, 2012 Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Galerija Centar, Podgorica, 2014 Grupne izložbe: ,,Splav meduza’’, Lake fest, galerija Nikola I, Nikšić, 2012 ,,I Art conect’’, Nikšić, galerija Nikola I, Nikšić, 2015 A l’Atelier Gabriele Salernes , France, 2015 XVII Biennale International de la Gravuru de Sarcelles, France, 2015 Božićna izložba, galerija Nikola I, Nikšić, 2017 Božićna izložba, galerija Nikola I, Nikšić 2018 ,,Kafa sa umjetnikom’’, Kolašin, 2019 ,,Crno na bijelo’’, galerija Akademije umjetnosti Vilnius, Litvanija, 2019 Međunarodno trijenale grafike Livno, Bosna i Hercegovina, 2020 ,,Crno na bijelo’’, Galerija 42, Cetinje, 2020 ,,Slike, grafike, skulpture’’, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, galerija Centar, Podgorica, 2022

Mirko Toljić, rođen u Nikšiću 17. 11. 1962. godine. Višu pedagošku školu – likovni smjer, završio u Nikšiću 1985. Diplomirao 1991. i završio magistarske studije 1995. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsjek Grafika.
Od 2015. g. u zvanju redovnog profesora na umjetničkoj oblasti Grafika, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ALU – Trebinje Nagrade: Nagrada za grafiku iz fonda Petra Lubarde na završnuj godini FLU u Beogradu 1991; Nagrada istoričara umjetnosti Beograda ”Perspektive 91” na završnuj godini FLU u Beogradu 1991; Nagrada ”Dobar dizajn” Privredne komore Novog Sada 2003.; Nagrada za grafiku Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore „Milunović, Stijović, Lubarda” za 2018. godinu. Izlagao je na više od 100 domaćih i međunarodnih izložbi likovnog stvaralaštva, Učesnik međunarodne manifestacije ”X Otvoreni grafički atelje” u Narodnom muzeju u Beogradu.  Pored privatnih kolekcija, radovi se nalaze u Grafičkoj zbirci Narodnog muzeja u Beogradu. Od 2012. do 2016. bio je jedan od lidera na 8 projekata Evropske unije u okviru Youth in Action Programme – European Commission i ERASMUS+. Član ULUCG od 2015.godine.  Boravio je na studijskim putovanjima u Španiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Grčkoj i Kanadi.

Nataša Drešić je rođena 1987. godine  u Baru, Crna Gora. Apsolvent je magistarskih studija slikarstva, smjer grafika, u klasi prof. mag. Milana Eriča na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, Slovenija. Osnovne i specijalističke studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Crna Gora, u klasi prof. mag. Anke Burić 2016. godine. Tokom 2015. godine bila je na studijskom usavršavanju na Ecole Superieure d’Art de Lorraineu Mtz-u, Francuska. Član je ULUCG od 2017. godine. Učesnica je brojnih kolektivnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se edukativnim i pedagpškim radom.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Milica Bezmarević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 2 =