Galerija Risto Stijović – Koncert dua Orphic


Duo Orphic koji čine crnogorska flautistkinja Ana Jontes i italijanski saksofonista Stefano Pastorćić, prirediće koncert u okviru KIC-ovog ciklusa ,,Mladi talenti”, u četvrtak, 2. juna u Galeriji “Risto Stijović” u 20 sati.

Na svom prvom predstavljanju pred crnogorskom publikom duo će premijerno izvesti djela Paul Arma (Divertimento No. 18), Scotta Brickmana (Epic Suite), Linde Kernohan (After you), Nathana Grocholskog (Lockdown), R. Guyota (ar. M. Firmi) (Cividale duo), M. Firmi (Varijacije na temu “Noć skuplja vijeka”).

Poznanstvo Ane Jontes i Stefana Pastorćića započelo je na konzervatorijumu ”Giuseppe Tartini” u Trstu na odsjeku za kamernu muziku, za duvačke instrumente, u klasi prof. Stefana Vecanija. U početku su realizovali projekte sa različitim formacijama, a zatim izveli svjetsku premijeru kompozicije za flautu, saksofon i klavir u klasi prof. Franka Kalabreta.

Između ostalih kompozicija, kao članica duvačkog kvinteta, učestvovala je u izvođenju kompozicije “Opus Number Zoo” Lućana Berija, u kom se, pričajući priču, smjenjuju riječi i muzika. Na kraju akademske 2020/2021. godine, formirali su kamerni sastav “Orphic Duo”. Ime predstavlja misterioznu atmosferu čije značenje nije lako odmah razumjeti. Duo najčešće izvodi djela savremenih kompozitora različitih stilova, uključujući minimalističku, kao i motive etno muzike. Neobična kombinacija zvučnih boja ova dva instrumenta kreira potpuno drugačiju zvučnu sliku. Dvoje muzičara kroz zajedničko muziciranje međusobno otkrivaju i spajaju latinsku i balkansku kulturu.

Flautistkinja Ana Jontes, (1995. Kotor) započela je svoje muzičko obrazovanje u osnovnoj muzičkoj školi u Herceg Novom u klasi Ivane Petković. Školovanje je nastavila u Srbiji u srednjoj muzičkoj školi “Mihajlo Vukdragović” u klasi Biljane Price, a zatim na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesorke Marije Đurđević Ilić. Godine 2017. odlazi na razmjenu studenata u okviru programa Erasmus+ gdje nastavlja školovanje na Konzervatorijumu “Giuseppe Tartini” u Trstu u klasi prof. Đuzepina Maskeretija. Nakon toga završava specijalističke na odsjeku flaute, a naredne godine i specijalističke studije na odsjeku za kamernu muziku pod vođstvom prof. Žane Lekić, Nataše Popović i Čedomira Nikolića. Od januara 2021. pohađa master studije kamerne muzike na Konzervatorijumu “Giuseppe Tartini” u Trstu u klasama profesora kao što su: Romolo Đesi, Alesandra Karani, Franko Kalabreto, Paola La Rađa i Stefano Vecani. Repertoar koji izvodi Ana Jontes je širok, sadrži djela za solo flautu i kamernu muziku, od klasične do savremene epohe. Pohađala je seminare profesora kao što su: Nataša Paklar, Alenka Zupan, Ljubiša Jovanović, Matej Zupan, Marina Nenadović, Peter-Lucas Graf, Tatjana Krkeljić, Dejan Gavrić, Oleksij Molčanov i dr. Učestvovala je na različitim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima u kategorijama solo flauta i kamerna muzika ostvarivši zapažene rezultate. Svirala je i na festivalima Barski ljetopis, A tempo u Podgorici, Mittelfest u Italiji.

Saksofonista Stefano Pastorćić, (2000. Trst) započeo je da svira saksofon u devetoj godini u Muzičkoj školi “Arcobaleno” u klasi Ćelestine Sartoreto. Školovanje je nastavio u Muzičkoj gimnaziji “Carducci-Dante” u klasi Margerita Krizetig, a zatim na Konzervatorijumu “Giuseppe Tartini” u klasi profesora Masimilijana Doninelija. Pored solističkog repertoara svira kamernu muziku, kao i transkripcije klasične muzike za saksofon. Usavršavao se na brojnim seminarima kod uglednih profesora: Fabrizio Paoleti, Tomaž Nedoh, Andrea Bresan, Žana Lekić, Oleksij Molčanov i dr. Osim toga, sarađivao je i sa RAI FVG u okviru radio programa “Il concerto che vorrei” profesora Marka Mari Tozolinija, u emisijama “La musica di Trieste e dintorni” i “Influenze popolari”. Takođe je sarađivao sa pozorištem “Teatro Rossetti” u okviru predstave “La memoria e la scelta”, kao i sa gradskim duvačkim orkestrom “Civica Orchestra di Fiati “Giuseppe Verdi” u Trstu. Učestvovao je na festivalima “Bande in festival” u Milanu, “Bande in festa” i “Trieste estate” u Trstu; “Mittelfest” u Čedadu u predstavi “A Hymn to Water” sa solistom Markusom Štokhauzenom. Takođe učesnik je nacionalnih i internacionalnih takmičenja među kojima se izdvaja “Giovani talenti-città di Gorizia” gdje je dobio zvanje laureata nastupajući sa pijanistom Andreom Furlanom. U međuvremenu je učestvovao na takmičenjima za kompoziciju u Americi i Španiji. Koncertirao je kao solista, kamerni muzičar i član orkestara u Italiji, Španiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 14 =