Gjylie Pelingu


Poštovani pośetioci, nastavljamo sa predstavljanjem mladih umjetnika iz raznih oblasti umjetnosti. Do nedavno, Crna Gora je bila prepoznatljiva po likovnim umjetnicima, a u novije vrijeme može se pohvaliti sa značajnim brojem vrsnih umjetnika i iz drugih oblasti.

U prilog tome, sa zadovoljstvom predstavljamo sopran Gjylie Pelingu, darovitu umjetnicu koja svojim glasom oduševljava ljubitelje klasične muzike. Zapažen broj nastupa, pred publikom koja zna da cijeni kvalitet, kao i dogovoreni koncerti u narednom periodu, potvrda su već visoko dostignutog nivoa i blistave umjetničke karijere ove mlade umjetnice. Uživajte.
Gjylie Pelingu (soprano)

Gjylie Pelingu rodjena 1992. god. u Walenstadt – Švajcarska. Osnovnu i srednju školu završava u Ulcinju. Sa muzikom se počela baviti još od svoje 6 godine. Nakon završetka osnovne muzičke škole odsjek „klavir”, počela se baviti solo – pjevanjem sa prof. Mimoza Rakaj. U Tirani na Univerzitetu za Umjetnost završila je bachelor i master studije u solo – pjevanju u klasi prof. Manjola Nallbani. Radi kao nastavnik u Osnovnoj muzičkoj školi u Ulcinju, odsjek solo – pjevanje.

U njenoj biografiji stoje mnogobrojni koncerti u kojima je učestvovala u Crnoj Gori (Ulcinj, Bar, Podgorica, Tivat, Plav, Bijelo Polje, Pljevlja, Tuzi, Šavnik, Cetinje, itd.), ali i u drugim zemljama kao Albanija (Tirana, Drač, Skadar, Fier, Elbasan), Austrija – Beč, Turska – Ankara, S.A.D – New York, na Kosovu, Bosna & Hercegovina, Hrvatska, Slovenija.

Scenu je dijelila i sa velikim umjetnicima kao npr. operskom divom Inva Mula, Genc Tukici, Kastriot Tusa, Petra Halper- Koning, Zecir Sulkic.

Učestvovala je u koncertima sa velikim pozorišnim i operskim orkestrom, pa simfonijskim orkestrom Radio Televizije Albanija, orkestrom Crne Gore, Italijanskim orkestrom Magna Grecia, orkestrima pod dirigentom  prof. Radovan Papovića, prof. Petrika Afezolli, prof. Edmond Doko, prof. Alqi Lepuri itd. Bila je dio pozorišne predstave „Pobuna Mornara” sa premijerom u Tivtu i u Cetinju.

Solističke koncerte je držala u Tirani, Draču sa orkestrom Aleksandar Mojsiu, kao i u Zaagrebu u Hrvatskoj.

Uloge koje je interpretirala bile su Virtu – opera “Linkorazione di Poppea“ – Claudio Monteverdi, kao i Contessa iz opera “Le nozze di Figaro“ od Wolfgang Amadeus Mozarta.

U gradu Elbasan u Albaniji na Festivalu “Susret Internacionalnih gudačkih orchestara“ dobila je nagradu kao najbolja Vokalistkinja Festivala u 2018. god.

Dobitnica je vrijednih nagrada na republičkom i internacionalnim takmičenjima. Prvo mjesto na takmičenju “Ars Kosova“, drugo mjesto na takmičenju “Bruna Spiler“.

Jedna je od idejih organizatora “Vivo“ koncertne sezone u Ulcinju kao i internacionalnog Festivala “Belcanto Dolcinio“ u Ulcinju. Učesnica je ESMA – European Summer Music Academy od 2013. god. Tokom juna će imati svoje prvo predstavljanje u ulozi Contesse iz “Figarove ženidbe” u nekoliko gradova po Balkanu.

Od avgusta mjeseca je jedna od solistkinja Vienna Opera Academy u kojoj će se predstaviti prvi put u ulozi Donna Elvira u operi „Don Giovanni” od Wolfganga Amadeusa Mozarta u Beču – Austrija.


MEDIJI

(Kliknite na fotografiju za uvećani prikaz)


VIDEO

(Izbor)


Giacomo Puccini La rondine “Chi il bel sogno di Doretta”


Baresha / TV Teuta


Gjylie Pelingu i Fatime Katana Buzuku – Još ne sviće rujna zoraBe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × three =