Gost Śednika četvrtkom Matice crnogorske reditelj Branko Baletić


Crna Gora iz problema može izaći samo dijalogom

Crna Gora ulazi u period nestabilnosti u kome liči na slijepog čovjeka koga su svi ostavili samog i zaboravlja da je nešto slično već proživjela 1918. godine.

Gostujući na tribini Matice crnogorske Śednik četvrtkom, reditelj Branko Baletić je kazao kako jednom od najvećih grešaka dugogodišnje vladavine DPS-a smatra potcjenjivanje uticaja SPC-a i guranje tog problema pod tepih.
– Ako ijedan narod treba da razumije koliko je teško dobiti državu i koliko ju je lako izgubiti onda smo to mi, ali izgleda da mi lako zaboravljamo – kazao je Baletić i u tom kontekstu dodaje kako „djelovanje SPC treba zabraniti dok se ne registruje u Crnoj Gori“.
– Jedna od najvećih grešaka DPS-a je bila potcjenjivanje te crkve, a bilo je ljudi koji su upozoravali na opasnost. Kada se jednom otkrije ko je sve crnogorske crkve, manastire i zemljišta prebacivao na SPC, vidjećete da je to sve radila država i njeni činovnici. Mi smo obavili sve te poslove – rekao je Baletić.
On zato upozorava da poruke SPC da je Crna Gora „mala Ukrajina“ i da će doći do „ukrajinizacije Crne Gore“ treba ozbiljno shvatati.
– Ja mislim da su oni pronašli slabe tačke i naše i međunarodne zajednice i da će ići do kraja – naveo je on.
Smatra i kako nije dovoljno urađeno na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.
Smatra, takođe, da crnogorski nacionalizam u nekom blažem obliku postoji i da je nastao kao odgovor na velikosrpski. Poručuje i da do pomirenja mora doći ali, kako kaže, na bazi istine a ne konsenzusa političara.
– Iz ovoga se može izaći samo dijalogom – rekao je Baletić.
Kada je riječ o novoizabranom predsjedniku države Jakovu Milatoviću, Baletić je ocijenio kako problem s njegovom inauguracijom dovoljno govori o svakom odsusutvu institucija ove države.
– Ljudima treba dati šansu. Sjetimo se da je i dugogodišnji predsjednik države vodio drugačiju politiku na početku – kaže Baletić.
Naveo je i kako lideri pokreta Evropa sad nisu ideološki, već interesni protivnici Crne Gore.
– I ovolika okrenutost ka Evropi sad pokazuje jednu stvar, a to je interes. Razočarenje i nedostatak građanske svijesti su nas doveli u tu situaciju – istakao je Baletić.
Poručuje i kako je podjela na državotvorne partije i one koje to nisu pogrešna i kako nas to ne vodi nigdje, te kako od predstojećih parlamentarih izbora ne očekuje ništa.
Projekat Otvoreni Balkan okarakterisao je kao „drzak test“ i Crnoj Gori potpuno nepotreban. Iza njega se krije „plan međunarodne zajednice o stvaranju tri velike države na Zapadnom Balkanu“.
– To je i izgovor Srbije koja zna da neće ući u Evropsku uniju, jer joj samo 30 odsto građana podržava Evropsku uniju – kazao je Baletić.

Kulturi potrebna sistemska rješenja
Govoreći o jugoslovenskoj kinematografiji, Baletić je ispričao kako je SFRJ imala sreću, jer je Tito bio „veliki ljubitelj filma“.
– On je razumio šta to znači i dnevno je gledao po dva filma – rekao je Baletić.
Ispričao je i kako Crna Gora nikada nije imala šansu da se u kinematografskom smislu razvija, jer za to nije imala institucije i zbog čega su njeni najbolji stvaraoci bili primorani da stvaraju negdje drugo.
– Napravili smo pomak prije nekih desetak godina i opet je sve stalo. Dobra djeca opet idu negdje drugo. Nema volje, nema energije i nema plana o kulturi i kinematografiji – kaže Baletić.
Na pitanje šta bi prvo uradio kada bi bio u poziciji da kreira javne politike, Baletić je odgovorio kako bi se toga odrekao.
– Ja vjerujem u sistemska rješenja, a ta naša potreba da nas neko vodi nas je i dovela tu gdje smo sad. Ministar kulture Crne Gore funkcioniše od sebe do Vlade i od Vlade do sebe, a ne od sebe do svih nas i od svih nas do sebe. Da je Milo Đukanović bio ministar kulture bio bi to njegov najteži mandat u karijeri. Ministar kulture mora da diktira promjenu odnosa prema kulturi i ne može neko ko pripada drugačijem vrijednosnom sistemu da diktira pravila u kulturi – zaključio je Baletić.


Kompletan snimak Śednika četvrtkom sa Brankom Baletićem nalazi se na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=01D3LibzB9M&t=3894s

Dostupan je, takođe, na  sajtu Matice crnogorske www.maticacrnogorska.me,   Facebook profilu i Youtube kanalu Matica crnogorska.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − six =