Gostovanje Dragane Tripković na Univerzitetu Karl-Franzens u Gracu

 
 
 

Dragana Tripkovic 2Crnogorska književnica Dragana Tripković održala je 16. oktobara predavanje na Univerzitetu Karl-Franzens u Gracu, na Institutu za Slavistiku u ovom austrijskom gradu. Trpković je na poziv upravnice Instituta za Slavistiku, prof. dr Renate Hansen Kokoruš, govorila studentima o aktuelnoj književnoj sceni u Crnoj Gori kao i o svojoj knjizi „Stihovi od pijeska“, objavljenoj nedavno u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Dragana Tripković je stipendista programa Internacionalne kuće autora i autorki u Gracu, koji vodi Kulturvermittlung Steiermark u Austriji. Tripković se u septembru predstavila austrijskoj publici na književnoj večeri u prestižnom Kulturnom centru Minoriten, Grac. Ovom prilikom pročitan je izbor iz poezije Dragane Tripković koji je na njemački preveo Ranko Ćetković, i nagrađivana kratka priča „Berači bresaka“ u prevodu Maše Dabić. Odlomke je čitala austrijska glumica Ninja Reichert.

Dragana Tripković je rođena 1984. godine na Cetnju. Završila je studij dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Jedna je od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK. Objavila je tri zbirke poezije u Crnoj Gori i Hrvatskoj: „Ljubav je kad odeš“ 2005. godine (Plima, Ulcinj), „Pjesme“ 2008. godine (Antibarbarus, Zagreb), „Stihovi od pijeska“ 2014. godine (OKF, Cetinje). Pjesme su joj prevođene na engleski, ruski, poljski, njemački, italijanski, letonski i albanski jezik. Dobitnica je nagrade fondacije Anna Lindh za kratku priču 2012. i 2013. godine. Objavljene su joj i izvedene drame „Biljke za kraj“, „Poglavlja 23 i 24“ (koautorstvo sa V. Raičević) i „Smjena“. Bila je dramaturg na predstavama „Don Žuan“, „Vjera, ljubav, nada“ i „Alegreto Albanija“ u Crnogorskom narodnom pozorištu. Sarađuje sa brojnim časopisima za književnost u zemlji i inostranstvu.

 

Karl.Franzens-Universitat