Gostovanje Gradskog pozorišta iz Podgorice na Grad teatar u Budvi


Predstava ,,Kozocid”, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, biće izvedene 30. i 31.  jula, sa početkom u 21:30h u amfiteatru manastira Stanjevići u okviru 35. festivala ,,Grad teatar” u Budvi.  

U predstavi igraju: Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Mladen Nelević/Dušan Kovačević, Dejan Đonović, Dubravka Drakić, Simo Trebješanin, Pavle Ilić, Goran Slavić, Danilo Čelebić, Stevan Radusinović, Ivana Mrvaljević, Miloš Pejović, Branka Femić Šćekić, Jelena Simić, Katarina Krek, Omar Bajramspahić, Željko Caja Radunović/Davor Dragojević, Maja Šarenac, Dragan Račić i Pavle Popović.

Statisti: Olga Lalović, Zoran Rakočević i Darko Bjelobrković.

Polazište drame ,,Kozocid” je događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Stručnjaci su tada procijenili da bi u planinskim krajevima zemlje (Crna Gora, Hrvatska, Bosna) trebalo razvijati drvnu industriju. Da bi se za to stvorili uslovi, morale su se istrijebiti koze jer, prema njihovim proračunima, nanose veliku štetu obnavljanju šuma. U siromašnim seoskim domaćinstvima gdje su koze bile važan izvor prihoda, to je odjeknulo kao kazneni pohod i nastala je velika pometnja…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − one =