Gostovanje Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” u Crnogorskom narodnom pozorištu


Predstava “Don Žuan” u režiji Igora Vuka Torbice u produkciji Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina biće izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u četvrtak 6. aprila u 20 sati.

Don Žuana igra Ivan Đorđević, a ostale likove ovjekovječili su Dejan Dedić, Sanja Radišić, Dejan Karlečik, Miljan Vuković, Zvonko Gojković, Prvoslav Zakovski, Jovan Torački, Edit Tot Miškeljin, Jelena Šneblić Živković, Stefan Juanin, Mirko Pantelić i Jelena Kesić.

Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Tamara Bijelić, acenografiju i kostimografiju Veljko Stojanović, muziku Marko Marić, a muzički saradnik je Višnja Radosav.

Predstava koju su nam oni predstavili, sadrži u sebi stav, stil i smisaonu vertikalu. Don Žuana, Iz Molijerovog 17. vijeka, oni rekonstuišu optikom, logikom i sintaksom generacije koja nadolazi. Čine to bez kvaziosavremenjavanja ili prizemnih socio-političkih aluzija. Reditelj i glumci to postižu isključivo razumijevanjem svog i klasičnog vremena i žanrova.

Za razliku od mnogih pozorišnih anfanteribla, koji su samo htjeli i smjeli, Igor Vuk Torbica je, prilikom interpretacije Molijerovog i arhetipskog Don Žuana smio, razumio i umio! Interprtetacija ide iz teksta, transformiše ga u u duhu sadašnje epohe tako što ga reinterpretira. Njegov “Don Žuan” je iz ovog vremena, koje je izvan istorije, ideologije, preovlađujuće religije odnosno etike, konačno ovo je i vrijeme nedefinisane estetike.”

Zoran Slavić, književnik i publicista

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven − 2 =