Gostovanje Narodnog pozorišta u Beogradu u Crnogorskom narodnom pozorištu

05.12.2022.

„Ožalošćena porodica“

Predstava „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu biće izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez, Ljiljana Mrkić Popović, Matija Vučićević, Maria Marković Milojev i Vladimir Petričević.

Saša Torlaković igra Agatona, glavnu ulogu u komadu. Osim Torlakovića u podeli predstave našli su i Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić , Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić.

„Da je umjetnost re-kreiranje (prirode) govori nam prvi Aristotel u svom čuvenom spisu „O pjesničkoj umjetnosti“. Jagoš Marković re-kreira Nušićev komad i stvara predstavu o „ožalošćenoj porodici„ na početku XXI vijeka. Suštinski se ništa nije promijenilo, kaže reditelj. I danas su članovi ove porodice pohlepni, gramzivi, prevrtljivi, samoživi, licemjerni… Suštinski se ništa nije promijenilo, a spolja ponešto. I čim se podigne zavjesa imamo sliku svijeta o kome je riječ. To su predstavnici vlasti, estrade, kontraverznog biznisa – samozvane veličine u punom sjaju i bijedi  sopstvene crnine. U svojoj britkoj analizi i preciznoj re-kreaciji  reditelj ide do kraja, do samog dna vitalizma članova ove familije. Nizom monumentalnih i nadahnutih slika priča priču. A to čini s ljubavlju i empatijom, ne osuđujući ih i ukazujući nam da zrno duše i zraci svetlosti duha i dalje u njima postoje. To što je imovina postala njihov jedini apsolut i što su spremni zubima da se kolju ne bi li stekli još više, ne znači da je ljudskost u njima potpuno nestala….. Na to ko su i kakvi su sve vreme ih podsjeća portret pokojnog Mate Todorovića. Ovim scenskim znakom Jagoš Marković pokojnika definiše kao glavni antagonistički lik. Mata Todorović je testamentom odredio da novac pripadne Prosveti i Crkvi, jer je odlično poznavao članove svoje familije i znao da je duhovna obnova  jedini njihov istinski spas. Nisu ga razumjeli. Nisu još…..Nisu razumjeli ni zašto najveći dio svoje imovine ostavlja kćeri Danici. Ona je, u Markovićevoj predstavi, ponižavana, izmanipulisana, ošamućena, ali je i dalje ono što je zvijezda Danica našem rodu uvijek i bila  – vjesnica zore i dana. Kći sunca u narodnoj poeziji……..Da bi se vidjela neophodno je uputiti pogled ka nebu.“

Dramaturg Molina Udovički Fotez

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + 10 =