Gostovanje predstave “Bez portfelja” Gradskog pozorišta u Beogradu i Nišu


Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu. Ovoga puta, od 1. do 6. decembra, domaćin je Beogradsko dramsko pozorište. Gradsko pozorište Podgorica će 5. decembra, na Velikoj sceni ,,Olivera i Rade Marković” sa početkom u 19.30h izvesti predstavu ,,Bez portfelja’’ koju je, po tekstu Stevana Koprivice, režirao Branislav Mićunović, a dan kasnije, predstava će gostovati u Narodnom pozorištu u Nišu sa početkom u 20h.

U predstavi igraju:  Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Simo Trebješanin, Ivana Mrvaljević/Vanja Jovićević, Jelena Nenezić Rakočević, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Ivona Čović Jaćimović i Vahidin Prelić

Festival je 1. decembra svečano otvorila predstava Beogradskog dramskog pozorišta ,,Božanstvena komedija” u režiji Franka Kastorfa, dok će se 2. decembra Dramski teatar iz Skoplja predstaviti beogradskoj publici sa predstavom ,,My name is Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića. Mestno gledališče ljubljansko iz Slovenije će 3. decembra izvesti predstavu ,,Junakinje” u režiji Aleksandra Popovskog. Predstava ,,Tramvaj zvani želja” u koprodukciji Kazališta Ulysses iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Lenke Udovički, biće izvedena 4. decembra, dok će festival zatvoriti predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva ,,Umri muški” u režiji Admira Glamočaka.

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz glavnih gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i Kazalište Ulysses iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.  

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta.

Učešće Gradskog pozorišta Podgorica na RUTA GRUPA TRIGLAV festivalu podržano je na konkursu Ministarstva kulture i medija za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2022.godini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − fourteen =