Gostovanje turske spisateljice Ajfer Tunč u NB “Radosav Ljumović”


Drugi dan Festivala književnosti (19.4.2022.) u Biblioteci obilježiće gostovanje savremene turske spisateljice Ajfer Tunč.

Ljubitelji turske književnosti i kulture imaće priliku da se upoznaju sa savremenom autorkom koja je promijenila tok turske književnosti. Autorka romana “Noć zelene vile”, “Svjetski bol”, “Srneća leđa” prekinula je stigme u turskoj književnosti, a prvi put će gostovati u Podgorici u okviru Festivala književnosti.

Svojim radom, Ajfer je dostigla visok nivo čitanosti i popularnosti u Turskoj, ali i širom Evrope i Bliskog istoka. Svojim stilom i temama, Ajfer često preispituje male, zatvorene sredine i ljude u njima. Introvertnost civilizacije, određenih kultura i ljudi, kao i sloboda da govori o položaju jedinke u takvim sredinama (sa čestim osvrtom na položaj žene u manje liberalnim društvima), klaustrofobičnost i monotonija postojanja takođe predstavljaju okosnicu njenog stvaralačkog opusa.

Sa autorkom će razgovor voditi Edin Smailović, pjesnik i bibliotekar, dok će Ivona Čović, glumica Gradskog pozorišta, čitati odabrane odlomke iz djela Ajfer Tunč.

Za sve prisutne biće obezbijeđen i prevodilac sa turskog na crnogorski jezik.

Nakon gostovanja turske spisateljice publika će imati priliku da u sali Božidar Vuković Podgoričanin uživa u muzičko-poetskom programu Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore pod nazivom “Ekspedicija Duende” – program posvećen stranim literaturama.

Program će početi u 18 h u sali Marko Miljanov u Biblioteci!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + six =