Grad teatar Budva – Najava koncerta Borisa Kraljevića

 

 

 

U petak, 21. jula, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festival “Grad teatar”. U crkvi Santa Marija, sa početkom u 21.30h, nastupiće poznati crnogorski pijanista Boris Kraljević, u pratnji međunarodnog muzičkog ansambla “Ars Longa”.

 

 

 Boris Kraljević, pijanista međunarodnog ugleda, završio je nižu muzičku školu u rodnom gradu Herceg Novom (klasa Milene Lučić), srednju u Sarajevu (klasa Nede Stanković), a redovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu ,,Čajkovski” u Moskvi, u klasi prof. Lava Naumova. Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim (širom nekadašnje Jugoslavije) i međunarodnim takmičenjima, osvajajući prve i specijalne nagrade, a potom su uslijedili i nastupi u mnogim zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije, na kojima je izvodio resitale i klavirske koncerte (uz simfonijske i kamerne orkestre), svirajući često i kao član uglednih kamernih sastava u prestižnim koncertnim dvoranama (,,Musikverein” u Beču, Palata Ujedinjenih nacija u Ženevi, Konzervatorijum ,,Čajkovski” u Moskvi, Operska kuća u Kairu i Operska kuća u Ho Ši Min Sitiju, ,,Teatro Solis” u Montevideu, ,,Rudolfnum“ u Pragu, Dvorana ,,KUMHO” i Centar umetnosti u Seulu, Dvorana ,,KIOI” u Tokiju). Vrijedno je pomenuti Kraljevićevu saradnju sa Simfonijskim orkestrom Rusije, Orkestrom ,,Praški virtuozi”, Simfonijskim orkestrom Sajgona i Tokijskim ansamblom na međunarodnim festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Češkoj Republici, Italiji, Južnoj Koreji, Vijetnamu i Japanu, te nastupe s orkestrima i ansamblima iz Pariza, Harkova, Varšave, Firence, Kaira, Singapura, Tokija, Ho Ši Min Sitija (Sajgona), Detmolda, Skoplja, Sarajeva, Mostara, Niša, Beograda, kao i s moskovskim Gudačkim kvartetom ,,Glinka” i varšavskim Kvartetom ,,Prima Vista”. Uz koncertiranje širom svijeta, Boris Kraljević vodi i majstorske kurseve u više zemalja Azije i Evrope, a od 2006. godine živi i predaje u Singapuru. Studenti prof. Kraljevića dobitnici su brojnih prvih i specijanih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima održanim u zemljama Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Povodom obilježavanja 250 godina od rođenja V. A. Mocarta, ugledni pijanista je za izdavačku kuću “KNS Classical” iz Španije snimio kompakt-disk s djelima slavnog austrijskog kompozitora, a za istog izdavača i kompakt-disk s kompozicijama Johanesa Bramsa. Boris Kraljević je Umjetnički direktor međunarodnog festivala ,,Dani muzike” u Herceg Novom. Član je žirija renomiranih međunarodnih takmičenja i počasni član u savjetima međunarodnih muzičkih festivala i umjetničkih asocijacija.

Uz Kraljevića će nastupiti i ansambl “Ars Longa”, kojeg čine: NIKOLA PANČIĆ, violina (Srbija/Njemačka), MLADEN DRENIĆ, violina (Srbija/Njemačka), ALBERTO KASTILJO, viola (Čile/Njemačka), FILIP TOMIĆ, violončelo (Srbija/Njemačka) i SUNG HI PARK, sopran (Južna Koreja). 

Na program su Rumunske narodne igre i Klavirski kvintet u C-duru Bele Bartoka, kao i arije iz Hendlove opere “Julije Cezar”.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − nine =