Grad teatar Budva: Trg pjesnika – Dragan Hamović

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 
 

U subotu, 25. juna 2016. godine, u 21h, na Trgu pjesnika u Budvi, biće predstavljena knjiga “Tiska” Dragana Hamović. Moderator književne večeri je Goran Radonjić.

Dragan HamovicDragan Hamović je rođen 1970. u Kraljevu. Od 2003. zivi i radi u Beogradu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filoloskom fakultetu, iz oblasti srpske poezije XX vijeka. Piše pjesme, eseje, kritike, bavi se uredničkim i priređivačkim radom. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Povelja i upravnik Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, potom je radio kao urednik u beogradskom Zavodu za udžbenike, a sada je saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Objavio sledeće knjige: Mrakovi, ruge (pjesme, 1992), Namestenik (poema, 1994), Stvari ovdasnje (eseji, 1998), Pesnicke stvari (eseji, 1999), Poslednje i prvo (eseji i kritike, 2003), S obe strane (eseji i kritike, 2006), Maticna knjiga (pesme, 2007), Album ranih stihova (pjesme, 2007), Leto i citati. Poezija i poetika Jovana Hristica (studija, 2008), Pesma od pocetka (eseji, kritike i zapisi, 2009), Raickovic (studija, 2011), Zezeno i nezno (pesme, 2012), Maticni prostor (eseji, 2012), Zmaj u jajetu (naivne pjesme, 2013), Tiska (pjesme i zapisi, 2015), Put ka uspravnoj zemlji (studija, 2016). Jedan od autora monografije Morava (2006). Pored vise knjiga i tematskih zbornika, priredio je Sabrane pesme Novice Tadica u pet tomova (2012).

Dragan Hamović - TiskaDobitnik Nagrade “Milan Bogdanovic” za knjizevnu kritiku, Nagrade SANU iz Fondacije Branka Ćopića za pesničku zbirku Matična knjiga, a povodom zbirke Zmaj u jajetu primio je “Zmajev pesnicki stap” na Zmajevim decjim igrama i Nagradu “Momcilo Tesic”.

Dragan Hamovic ispisuje pesme koje su u nesumnjivom poetickom dosluhu sa onim smerom srpske poezije koji od Jovana Ducica ide ka nasim savremenicima Rajku Petrovu Nogu i Milosavu Tesicu. A taj smer je on dobro opisao i u svojim ogledima i kritikama. (Radivoje Mikic)

Dragan Hamovic prednjaci medju srpskim pesnicima mladje generacije po versifikacijskom umecu, po umesnosti u ritmickoj organizaciji vezanog stiha, kao i po sposobnosti da u utvrdjenim oblicima dozivljajno preobrazi stare sadrzaje ili da u te oblike ugradi, obnovljenom i osvezenom lirskom zvucnoscu, uz leksicke i znacenjske prinove, istinski duboko osecanje, ali i intelektualno poimanje rodnog tla. (Milosav Tesic)

Nameran da ukotvi svoje pevanje u meandrima tradicije i ikonicnosti predanja, Hamovic nije samo talentovani eksperimentator, svikao da celebrira zvucanja i odjeke neobicnih leksickih spojeva, vec ispitivac ontoloskih postavki pevanja, svestan da spada u manjinu koja mora pevati, i mora tragati za razlogom i uzrokom same poezije. (Vasilije Domazet)

Hamoviceva memorija, i na pesnickom i na diskurzivnom planu, zalazi dublje u proslost, odakle izvlaci slojeve znacenja koji se prostiru do danas, utisnuti u njegov i nas poetski i kulturoloski lik. Veza izmedju oca i sina, linija nasledja i duhovnog raspoznavanja ne pripada samo hriscanskoj svesti, vec i drevnoj paradigmi o trackom konjaniku, htonskom, posrednickom i bozanstvu plodnosti.(Jana Aleksic)

Medjutim, vernost maternjem govoru danas podrazumeva da je potrebno ponovo pronaci put do artikulacije pesme u strogom metru, cije napadno odsustvo iz savremene pesnicke prakse nije uvek znak oslobadjanja. Na taj nacin su uvodne, autopoeticke pesme Tiske ispitivanje krajnjih dometa naseg modernog jezika, dakle vukovskog jezika na kraju drugog veka njegovog trajanja: kojim to jezikom govorimo, koliko je on uopste bogat da izrazi jednu arhetipsku pesnicku apstrakciju, dakle apstrakciju uveliko slikovnu ali ne manje udaljenu od konkretnih predstava predmetnog, iskustvenog sveta. (Nikola Marinkovic)

Goran Radonjić rodjen je 1971. u Podgorici. Diplomirao je srpskohrvatski jezik i knjizevnost na Filozofskom fakultetu u Niksicu, a magistrirao na Filoloskom fakultetu u Beogradu. Na Filoloskom fakultetu u Beogradu doktorirao je tezom “Modeli pripovijedanja u srpskom i americkom romanu sezdesetih i sedamdesetih godina XX vijeka”.

Radi kao docent na Filozofskom fakultetu u Niksicu, na Studijskom programu za srpski jezik i knjizevnost.

Ucestvovao je na naucnim konferencijama, domacim i medjunarodnim. Objavljuje naucne radove na srpskom i na engleskom jeziku u domacim i medjunarodnim casopisima i zbornicima.