Grad teatar – Najava programa za srijedu, 29. jun 2016. godine

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 
 

U srijedu, 29. juna, sa početkom u 21 čas, nastavlja se književni program ovogodišnjeg festivala. Na Trgu pjesnika je gost Vojislav Pejović, koji će u razgovoru sa pjesnikinjom Jelenom Nelević Martinović, predstaviti svoj književni rad.

Vojislav PejovicVojislav Pejović je čitalačkoj publici poznat po romanu „Život i smrt Milana Junaka“ (Daily Press, Podgorica, 2008). Kritika je o autorovom romanu-prvijencu zabilježila: „Okružen dobrim ljudima, koji što su bolji sve više odudaraju od stvarnosti, protagonist romana ne haje i ne mari za kužni zadah društveno-političkih okolnosti koji oseća za vratom. Spori ritam pripovedanja i stvaranja atmosfere, doživeće veliko ubrzanje na kraju romana, u trenutku kada se dugo pripremani obrt konačno odigra. Koristeći se poznatom romanesknom tehnikom pronađenog rukopisa, Pejović može sebi da dopusti luksuz raspolaganja informacijama o životu i smrti Milana Junaka, ali mu to takođe dopušta da u prvi plan istakne ono što njega prevashodno zanima, a to je način na koji istorija, shvaćena ovde kao neumoljiva sila, melje sve pred sobom i uvlači u svoje žrvnje malog čoveka, ma koliki on junak bio“.

Autor, u osvrtu na novu knjigu, novelu iz devet priča „Američki sfumato“ (Daily Press, Podgorica, 2015), ističe: „U priče sam se upustio jer sam vjerovao – naivno, ispostaviće se – da to iziskuje manje napora od romana, i jer mi je Svetlana Slapšak jednom davno pružila šansu, objavivši par mojih ranih radova u časopisu ‘ProFemina’“. Priče su, nastavlja Pejović, nastajale inspirisane kompozicijama Đanga Rajnharda, Dvoržakovim Koncertom za violončelu u h-molu, uz Bahove Goldberg varijacije… A kada je riječ o književnim nadahnućima tu su Peščanik Danila Kiša, stihovi Boba Dilana…

Vojislav Pejović (Titograd, 1972) je neurobiolog koji se bavi komunikacijom u medicini. Dosad su mu objavljeni roman Život i smrt Milana Junaka (2008), prevodi poezije Čarlsa Simića (2010) i Američki sfumato, kratki roman u pričama (2015), koji je objavljen i u slovenačkom prevodu (2016). Par priča iz Sfumata je takođe izašlo na engleskom. Živi u Evanstonu, Illinois, SAD, sa suprugom i dvoje djece.