Grad Theatre City Budva – Najava programa za utorak, 02. avgust 2016. godine

 

30. Festival Grad teatar - Natpis 300

 
 

U utorak, 02. avgusta, sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja književni program festivala „Grad teatar“. Na Trgu pjesnika će biti održano autorsko veče poznatog crnogorskog pisca Ognjena Spahića.

Stjepan Bajić je, analizirajući poslednji objavljeni Spahićev roman „Masalai“, istakao da: „ne samo u svojim knjigama, već i u javnim nastupima Spahić plijeni pažnju jasnom artikulacijom hrabrih nešablonskih stavova o pisanju i čitanju, potičući u čitatelju/slušatelju daljnje propitivanje tih tema. Zato je Ognjen Spahić ponajprije važan kao čovjek s unikatnim čitalačkim i spisateljskim iskustvom te darom za sintezu iskušenog, iz čega proizlazi da se njegova  riječ čuje i izvan korica knjige“.

Ognjen Spahić rođen je u Podgorici 1977. godine. Objavio je knjige kratkih priča: Sve to (Plima, Ulcinj 2001), Zimska potraga (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje 2007) i Puna glava radosti (Nova knjiga, Podgorica 2014), te romane Hansenova djeca (Durieux, OKF, Zagreb,Cetinje 2004), čuven po tome što je njegov autor, u godini u kojoj je objavljen roman, proglašen konkurentom “za verovatno najveće književno otkriće godine od Vardara pa do Triglava” (Teofil Pnačić), i Masalai (Nova knjiga, Podgorica 2015). Za roman Hansenova djeca 2005. godine dobio je nagradu Meša Selimović (najbolji roman objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2004. godini). Spahićeve knjige su prevođene na francuski, mađarski, arapski, bugarski, italijanski, engleski, slovenački, makedonski i rumunski jezik. Hansenova djeca u Rumuniji su nagrađena priznanjem Ovid Festival Prize. Za knjigu Puna glava radosti Spahić je dobio Nagradu Evropske unije za književnost (European Union Prize for Literature) za 2014.godinu. U obrazloženju nagrade stoji sledeće: “Ova nagrada je posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore. Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja”.  Spahićeve kratke priče prevođene su na brojne svjetske jezike i zastupljene su u mnogim antologijama. Živi u Podgorici.

Sa autorom razgovor void novinar i književnik Brano Mandić.