Gradska galerija Kotor – Izložba Mine Radović


Gradska galerija Kotor priprema izložbu radova Mine Radović iz Beograda.

Izložba slika Skin and Stone Mine Radović dio je njenog ciklusa radova pod nazivom Kad kamen progovori. Njena umjetnička preokupacija je civilizacijska i antropološka u odnosu na  tjeskobu žene koja ovoga puta kroz kamene forme rađa novi tjelesni odgovor. Koža i kamen su elementi kojima se gradi metafora zarobljenog i zaustavljenog svijeta u kome smo se zatekli. I ako su njene ranije izložbe fokusirale uglavnom teskobu i tajnovitost ženskog tijela koje je bilo u procesu oslobađanja, na ovim slikama kamen je navukao ljudsku kožu kao znak otpora spoljnoj dominaciji i unutrašnjoj neslobodi.

I kad se opredijelila za tijelo kao medij komunikacije, umjetnica je nastojala da izbjegne krajnosti posthumanizma i transhumanizma. U tome je uspjela na likovno upečatljiv i kreativan način.

                                                         Prof. dr Ratko Božović

Mina Radović  je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i doktorske studije (digitalna umetnost) na Beogradskom Univerzitetu umetnosti, na kome je i doktorirala. Imala je brojne samostalne i grupne izložbe slika i video instalacija u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a. 

Izložba je zakazana za četvtrak, 22.jul 2021.godine u 20.30 sati     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =