Gradska galerija Kotor – Izložba radova Ethema Baymaka


Gradska galerija Kotor priprema još jednu izložbu. Kotorskoj likovnoj publici, ovoga puta predstaviće se  Ethem Baymak, izložbom slika rađene tehnikom akrilna boja na kartonu.

Dr. Ethem Baymak je rođen 10. marta 1952 godine u turskoj porodici u Prizrenu, Kosovo/bivša Jugoslavija. Baymak je slikar, pjesnik i pisac. On je doktorirao folkloristiku na Univerzitetu u Skoplju. Radio je kao novinar radija i časopisa u Prištini, kao i profesor na Univerzitetu u Prištini. Od mladosti se bavi poezijom i slikarstvom. Kao slikar održao je više od devedeset samostalnih izložbi na području bivše Jugoslavije, u Turskoj i drugim evropskim zemljama poput Austrije, Engleske i Njemačke.

Učestvovao je na brojnim međunarodnim likovnim simpozijumima u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Mađarskoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj. Baymak sam je kustos međunarodnih umjetničkih simpozijuma i izložbi u Turskoj i na Balkanu. Ethem Baymak je umetnički direktor Udruženja turskih umetnika Kosova i osnivač je i organizator
godišnjeg turskog kulturnog festivala „Sanatla uyanmak“ u Prizrenu, Kosovo. Njegovi radovi su zastupljeni u privatnim i javnim kolekcijama na Kosovu, Turskoj i inostranstvu.

Ethem Baymak živi pola u Istanbulu, a pola u Prizrenu na Kosovu. Kao stalni putnik između kultura Balkana i Turske, oduvijek je bio i dobar umrežavač i na taj način omogućio mnogim balkanskim umjetnicima da učestvuju na simpozijumima, izložbama i drugim projektima u Turskoj i obrnuto.- Kako je rekao prof. Dr Fehim Husković (Univerzitet Novi Pazar, Srbija): „Ethem Baymak je ambasador umetnosti i kulture, jer gradi most između balkanskih zemalja i Turske“.

 Izložba je zakazana za četvtrak, 26. maj 2022.godine u 20.00 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =