Gradsko pozorište i Don Kihot uzdrmali slovenačku pozorišnu scenu


Domaćin prvog ovogodišnjeg izdanja Regionalne unije teatara – RUTA Grupa Triglav, bilo je Mestno gledališče Ljubljansko od 09. do 14. februara. Publika je sa ovacijama pozdravila izvođenje obje predstave Gradskog pozorišta Podgorica, ,,Don Kihot” i ,,Slasti slave”. Da su se tražile karte više govori i činjenica da se predstava ,,Slasti slave” igrala dva dana za redom.

Glumac i nekadašnji direktor Slovenačkog narodnog pozorišta  Igor Samobor, oduševljen izvedbama naših predstava, čestitao je  za veoma hrabar repertoarski potez i dodao da su Gradsko pozorište Podgorica i ,,Don Kihot” uzdrmali slovenačku pozorišnu scenu.

Festival je 09. februara svečano otvoren predstavom Mestnog gledališča ljubljanskog ,,Usedline” u režiji Žige Divjaka. Beogradsko dramsko pozorište se predstavilo ljubljanskoj publici 10. februara sa predstavom ,,Sumrak bogova” u režiji Jagoša Markovića. Kamerni teatar 55 je dan kasnije izveo predstavu ,,Sjećaš li se Doli Bel” u režiji Kokana Mladenovića, dok je MGL istog dana izvelo svoju predstavu  ,,Vse to sem videla, ko sem letela mimo”. Dramski teatar Skoplje je 13. februara izveo predstavu ,,Moj muž” Nele Vitošević, a festival je zatvoren predstavom ,,Nosorog” zagrebačkog Ulysses teatra, u režiji Lenke Udovički.

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta.

Naredni festival zakazan je u Podgorici u aprilu mjesecu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + thirteen =