Gradsko pozorište Podgorica – Festival Ruta grupa Triglav


Gradsko pozorište Podgorica je po drugi put domaćin Regionalne unije teatara, festivala Ruta grupa Triglav, koji će se održati od 5. do 10. aprila.  Tim povodom  održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Stevan Koprivica, direktor Gradskog pozorišta Podgorica i Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica.

–  Proglašenje pandemije u martu 2020. godine je značajno otežalo model organizacije i međunarodne saradnje, posebno u produkciji pozorišnih predstava i festivala, koji se održavaju uz prisustvo velikog auditorijuma. Ekipa Gradskog pozorišta je pokazala da umije da reaguje i na takve okolnosti, i da nije stala, kako u svojoj produkciji, tako i sa festivalima u regionu. RUTA GRUPA TRIGLAV takođe nije stala, čemu svjedoči drugo po redu održavanje u Podgorici, gdje će publika imati priliku da pogleda značajna regionalna ostvarenja na našoj sceni. Još jednom čestitam organizatorima koji su, bez obzira na sve okolnosti, uspjeli da organizuju  festival, a svima nama da uživamo u tim danima teatra. – kazala je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Ana Medigović

Stevan Koprivica je istakao značaj održavanja festivala u vremenu dezintegracija u kojem i živimo.

Živimo u vremenu svakakvih dezintegracija, političkih, socijalnih, kulturoloških, civilizacijskih. Jedino se teatar  pojavljuje kao kontrapunkt tome, kao integriacioni faktor u slavu umjetnosti, u slavu nečega što se zove zajedničko civilizacijsko i plemenito promišljanje.

Vrijednost festivala Ruta grupa Triglav je u  otvorenosti, širini, a Gradsko pozorište Podgorica, uz logistiku Glavnog grada uspjeva da bude dobar domaćin. Naša” licenca specifika” su MasterClass-ovi. Kako i na prvom festivalu u Podgorici, kroz radionice ,,Pisanja pozorišne kritike”, koje je održao prof. Ivan Medenica, tako i ove godine kroz predavanje Zijaha Sokolovića na temu ,,Samo glumac pozorište dovodi u pitanje”. O značaju festivala govori i regionalna premijera predstave Dramskog teatra Skoplje ,,My name is Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića – kazao je Koprivica.

Ideja o ujedinjenu gradskih pozorišta regiona je potekla iz Gradskog pozorišta Podgorica, a umjetnički direktor Dušan Kovačević, nije sumnjao da će,  kada se svi okupe  oko jedne plemenite ideje, unija  prerasti u  tradicionalni festival regionalnog, možda čak i evropskog značaja.

 Kada, kroz par godina, festival RUTA GRUPA TRIGLAV pređe u tradiciju i formira svoj repertoarski život, uz prateće programe kao što su MasterClass radionice koje će se održati u Podgorici i na Cetinju, siguran sam da će diktirati jedan pravac pozorišnog djelovanja, ne samo u regionu, već i u ovom dijelu Evrope. Činjenica da se na festivalu izvode najbolje predstave sa repertoara gradskih pozorišta ima i poseban značaj za kulturološki razvoj umjetnika, jer ja kao glumac, znam koliko je značajno kada se igra pred drugom publikom, a isto tako i koliko za publiku znači da vidi druge umjetnike. – kazao je umjetnički direktor Gradskog pozorišta, Dušan Kovačević

Putem video poruke obratili su se direktor Beogradskog dramskog pozorišta, Jug Radivojević i direktorica Dramskog teatra Skoplje Katarina Kocevska i direktor Kamernog tetra 55 iz Sarajeva, Emir Hadžihafizbegović.


Poruka direktorice Dramskog teatra Skoplje, Katerine Kocevske

https://youtube.com/shorts/_f-xdxP0ezU?feature=share


Unija je nastala  2019. s ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija i razmijena ideja, umjetnika i projekata. Unija povezuje  šest teatara iz regiona, kroz  seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice Ruta grupa Triglav festivala čine:   Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica.

Program festivala:

Utorak, 5. april Gradsko pozorište Podgorica „Konji ubijaju, zar ne?“ 

Srijeda, 6 april Kazalište Ulysses, Zagreb „Zemlja Vukova” Gala Nikolić 

Četvrtak, 7 april Mestno gledališče ljubljansko „Ulje crnog kima“ Barbara Zemljič 

Petak, 8 april Kamerni teatar 55, Sarajevo „Schindlerov lift“ Kokan Mladenovic 

Subota, 9 april Dramski teatar Skoplje „My name is Goran Stefanovski” Branislav Mićunovic 

Neđelja, 10 april Beogradsko dramsko pozorište „Tiho teče Misisipi“ Ivica Buljan 

Predstave počinju u 20h u Kulturno informativnog centra ,,Budo Tomović”, a nakon izvođenja u sali Dodest će se organizovati razgovori sa učesnicima.  

Prateći program festivala RUTA GRUPA TRIGLAV u Podgorici:

Četvrtak, 7 april MasterClass Zijaha A. Sokolovića „Samo glumac pozorište dovodi u pitanje“ 

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, od 11 h do 14 h

Petak, 8 april MasterClass Zijaha A. Sokolovića „Samo glumac pozorište dovodi u pitanje“ 

Sala Dodest Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović”, od 11 h do 14h

Karte su dostupne putem mobilne aplikacije Gradskog pozorišta Podgorica, kao i na biletarnici KIC-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 + 6 =