Gradsko pozorište Podgorica – Odigrana premijera predstave “Tri praseta”


Premijera predstave ,,Tri praseta” (3+), po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Aleksandra Jovanovića, a u produkciji  JU ,,Gradsko pozorište” Podgorica, održana je danas u Velikoj sali JU Kulturno informativnog centra ,,Budo Tomović” Podgorica.

Nažalost, zbog trenutne epidemiološke situacije igranje pred publikom nije bilo moguće.

Komad je namijenski pisan za Gradsko pozorište u koronarnim uslovima ima ambicije da bude zabavan, da iz zabave proistekne neko pitanje, namijenjen je malim ljudima od tri godine pa još malo više od tri, podjednako kao i njihovim mamama i tatama, dekama i bakama, bez ograničenja u uzrastima.

  • Bajka o tri praseta usmjerava djetetovo razmišljanje o sopstvenom razvoju, ali pritom ne pokazuje kakav bi on trebalo da bude, dozvoljavajući djetetu da donosi sopstvene zaključke. Pored svih okolnosti i situacije koja je svuda oko nas mislim da smo uspjeli da napravimo jednu lijepu, iskrenu i čistu predstavu za djecu koja će vjerujem biti gledana, posjećena i koja će tek da poraste i procvjeta kada bude izvedena pred publikom – kazao je Jovanović.

Aleksandar Jovanović je student završne godine pozorišne režije i ovo će ujedno biti i njegova diplomska predstava.

  • Tri praseta je moja prva predstava za djecu, moje prvo iskustvo u profesionalnom pozorištu i moji prvi koraci u svijet pozorišne režije – rekao je reditelj Aleksandar Jovanović.

Glumačku ekipu čine: Omar Bajramspahić, Goran Slavić, Stefan Vuković, Emir Ćatović  i Vanja Jovićević.

„Tri praseta“ (3+) hoće da zabave, a kroz zabavu i da pouče, što je i svrha pozorišta, mada pouke moramo vrlo uslovno shvatiti.

  • Uspjeli smo u našem cilju a to je da uradimo komad koji je namjenjen svim uzrastima. Bogata je asocijacijama, referencama na poeziju, društvene okolnosti… Ova verzija bajke naslanja se na poetiku crtanih filmova sedamdesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača, Pera Kojot i družina. Pomalo antijunaci, a pomnogo sublimati naših mana i vrlina – izjavio je Stevan Koprivica.

Premijerom predstave ,,Tri praseta“(3+) Gradsko pozorište Podgorica je uspjelo da ostvari svoj repertoarski plan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × one =