Gradsko pozorište Podgorica – Premijera predstave ,,Samo da je po redu”

Premijera predstave sa Večernje scene Gradskog pozorišta Podgorica ,,Samo da je po redu”, po tekstu Stefana Boškovića i u režiji Lidije Dedović, biće izvedena 20.2. u 20h u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović”.

– Samo da je po redu je neka vrsta neorealističkog viđenja  naličja naše savremenosti. Ovo je pogled u avliju  porodice ,,izgubljene u prevodu” , amalgam smijeha i gorčine u kojem se raspada ,,osnovna ćelija svakog društva”, porodica.  Ansambl Gradskog pozorišta imao je nelak zadatak da se uhvati u koštac sa likovima koji jedno sanjaju a drugo im se dešava. Koliko se uspjelo u tome prosudiće jedini mjerodavni arbitar, publika – kazao je direktor Gradskog pozorišta Podgorica, Stevan Koprivica.

Umjetnički direktor, Dušan Kovačević objašnjava zašto je odluka da se lokalna priča uvrsti u repertoar Gradskog pozorišta:

– Na liniji repertoarskog opredjeljenja njegujući crnogorske autore, pisce i reditelje, ovaj projekat je povjeren Stefanu Boškoviću i Lidiji Dedović, što je rezultiralo jednom divnom emotivnom i veoma duhovitom građanskom dramom koja govori o jednoj Podgorici kroz generacije u kojoj se smjenjuju razni apsurdni događaji i prepliću slojeviti odnosi specifičnih karaktera koje srijećemo svuda oko nas.  Odavno na repertoaru nismo imali komad koji se bavi podgoričkom pričom i iz tog razloga je i donijeta odluka da se radi ovakva predstava. 

Tekst za komad potpisuje Stefan Bošković:

– Trudio sam se da ignorišem izvjesnost, i da ne ponudim odgovore. Vjerovatno, jer ih nemam, a i vjerujem da ljudska glupost dolazi iz potrebe da se odgovori na sve. Pitanja pretvaraju svijet u tajnu, i u tome nalazim privlačnost. Ne volim da dobijem ono što očekujem da ću dobiti. Više sam se usmjerio na likove, njihove zaokrete, vibracije, intonacije. Često su mi bježali s putokaza, zaglavljeni između nasljeđa, patoloških odnosa, uvjerenja i neizrečene ljubavi. Podgorička stvarnost mi je u velikom dijelu pomogla u tome, da je shvatim, opišem i pokušam učiniti uvjerljivom. Makar djelić nje.

Lidija Dedović, između ostalog, ističe i izuzetno zadovoljstvo saradnjom sa glumcima i Gradskim pozorištem:

Radeći sa Stefanom Boškovićem na tekstu, razmišljali smo o podgoričkom tj crnogorskom mentalitetu, osobenostima, kvalitetima i manama. O ljubavi, isključivosti, sebičnosti. Čitajući grad čitamo nas. Naše pretke, naše generacije i djecu. Ljude pune kontradikcije i strasti, opsesije i šašavosti. Žaropek, zrikavce, ćuka, muvu. Banalnost života malog naroda. Interesuju me osobenosti našeg mentaliteta koje u svom spletu daju crnokomičnost. Kroz sukob generacija, u klinču su običaji, norme, pravila i slobodna volja. Da li je sloboda u okovima, a egoizam na slobodi. Živimo u novom primitivizmu koji naopako zovemo demokratijom. Rad sa glumcima predstave ,,Samo da je po redu” je radost. Bliski smo. Njihovo (naše) povjerenje, želja, nesporan talent i timski duh inspirišu. Mislim i na sve svoje saradnike i kolege iz Gradskog pozorišta koji doprinose da se desi ,,Samo da je po redu”.

U predstavi igraju:  Srđan Grahovac, Maja Šarenac, Dušan kovačević, Lara Dragović, Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Marija Đurić i Tatjana Torbica.

Scenografiju za predstavu uradila je  Smiljka Šeparović, kostimografiju Lina Leković, a muziku Vladimir Maraš.

Predstava je rađena u koprodukciji sa produkcijskom kućom Beo art 2015. 

Reprizno izvođenje zakazano je za 21.2. sa početkom u 20h u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =