Gradsko pozorište Podgorica – Probe za predstavu za đecu pod radnim naslovom ,,Ida”


Probe za predstavu sa Dramske scene za đecu pod radnim naslovom ,,Ida”, koju režira Zoran Rakočević počele su u Gradskom pozorištu.

Foto: Krsto Vulović

Tekst i dramaturgiju potpisuje Milana Matejić, scenografiju Smiljka Šeparović, kostimografiju Lina Leković a scenski pokret Anđelija Rondović.

U predstavi igraju: Milo Perović, Miloš Kašćelan, Itana Dragojević, Una Lučić, Lara Dragović, Stefan Vuković, Jelena Simić, Ognjen Sekulić i Nevena Penava.

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica je kroz svoj rad, kako kaže navikao na tačno ispričanu priču i raduje se asocijativnom sagledavanju Andersena:

– Počinjemo sa radom na jednom zanimljivom projektu. Na početku je bila nakana da to bude adaptacija Andersenovih bajki, ali neko novo vrijeme diktira i nove autorske rukopise, pa će predstava biti inspirisana Andersenom, kroz sintezu nekoliko bajki sagledanu iz savremene vizure koja će se baviti odnosom roditelji djeca. Ono  što je važno jeste etabliranje jedne mlade generacije glumaca, koje Gradsko pozorište sprovodi već nekoliko godina unazad – kazao je Stevan Koprivica

Reditelj Zoran Rakočević izrazio je zahvalnos Gradskom pozorištu na ukazanom povjerenju i dodao da će ovo biti jedna razigrana predstava, namijenjena i đeci i odraslima.

– Svačije djetinjstvo je puno izazova. A opet, svako roditeljstvo je izazov samo po sebi. Rastemo zagledani naviše, djecu odgajamo savijene kičme. Susrijećemo se negdje na pola. Ili se u tom susretu samo promašujemo. Nekad se ne čujemo, nekad se ne razumijemo, nekad se opasno ljutimo, ali ono što je sigurno – ja tako vjerujem – sve to radimo jer mislimo da je tako najbolje. Sigurno je da se volimo i da smo brižni. Svako voli na svoj način. Svako je brižan na svoj način. Nekad roditelj pretjeranom brigom davi dijete. Neki drugi nameće vojničke obaveze, a neki treći ili osamnaesti drži svoje mladunče pod staklenim zvonom. Sedamdeset peti dribla disciplinom, a sto dvadeset deveti dopušta da mu potomčad sjede na glavi. Ko će reći šta je ispravno, a šta nije? Ko će voljeti više? Ova predstava sigurno neće uspostavljati dijagnoze, niti će držati tečaje i diktirati životne ciljeve, ali će se potruditi da se u jednom momentu roditelj i dijete uhvate za ruku tokom gledanja, da osjete potrebu da razumiju jedno drugo i emotivno povežu.  Ovo je predstava i za djecu i za roditelje, razmaštana igra jave i sna.

Premijera predstave biće polovinom maja mjeseca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 3 =