Gradsko pozorište Podgorica – Saopštenje povodom najave Srpskog narodnog pozorišta za opersku interpretaciju “Vladimir i Kosara”


Povodom omaške Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, u najavi za njihovu opersku interpretaciju legende o dukljanskom i crnogorskom knezu Vladimiru, pod nazivom “Vladimir i Kosara”, da je ova priča “čekala 10 vjekova da bude postavljena na scenu”, želimo da podsjetimo kolege na nekoliko scenskih djela na ovu temu u Crnoj Gori.

Podsjećanja radi, Gradsko pozorište Podgorica 2005. godine postavlja tekst Milice Piletić  “Vladimir i Kosara”, koji je režirao ugledni makedonski reditelj Sašo Milenkovski. Dukljanskog kneza Vladimira je igrao Simo Trebješanin, a makedonsku princezu utjelotvoruje Jelena Nenezić Rakočević.  

Osnivač i utemeljitelj festivala Barski ljetopis, Slobodan Milatović, postavio je u povodu otvaranja festivala predstavu “Vladimir i Kosara” 1987. godine u Baru. Radi se o jednoj od zapaženijih inscenacija teksta koji je pisao jedan od najpoznatijih srpskih pisaca Aca Popović, a u predstavi su glavne uloge tumačili Varja Đukić i Mladen Nelević. 

 “Vladimira i Kosaru” festival Barski ljetopis ponovo producira 2010. godine, ovog puta u koprodukciji sa Skopskim kulturnim letom po tekstu Zagorke Pop Andonovske, sa Vesnom Gavril i Milivojem Obradovićem kao glavnim protagonistima.

Jednu od posljednjih inscenacija ove priče uradio je crnogorski dramski pisac Obrad Nenezić, 2017. godine kada je na Barskom ljetopisu izvedena predstava “Sveti i prokleti”, a u ovoj tragediji glavne uloge su tumačili Jovan Dabović i Branka Stanić. 

Kako interesovanje za crnogorsku srednjevjekovnu istoriju posljednjih godina raste, radi otklanjanja nedoumica vezanih za dukljanske vladare i istorijski izvor pomenute priče, pažnji preporučujem naučne tekstove Aleksandra Radomana “Gesta Regum Sclavorum – Nova istoriografska mistifikacija”, “Istorijski značaj Kraljevstva Slovena Popa Dukljanina”, kao i sam istoriografski zapis “Ljetopis Popa Dukljanina”. 

Za Gradsko pozorište Podgorica,
Dramaturškinja Dragana Tripković

*fotografije iz predstave “Vladimir i Kosara” u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, 2005.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + nine =