Gradsko pozorište Podgorica treći put domaćin Regionalne unije teatara


Gradsko pozorište Podgorica je treći put domaćin Regionalne unije teatara, festival RUTA GRUPA TRIGLAV, koji će se održati od 18. do 24. aprila. Publika će imati priliku da pogleda vrhunska pozorišna ostvarenja članica Unije koju, pored Gradskog pozorišta čine, Kazalište Ulysses iz Zagreba, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar iz Skoplja i Mestno gledališče Ljubljansko.

– Podgorička RUTA sesija dokazuje da ovaj festival potvrđuje razloge svog postojanja i da, uprkos različitim kulturološkim okolnostima u gradovima gdje stvaraju pozorišta učesnici, jugoslovenski teatarski život pulsira i gura naprijed, na radost publike koja ima priliku da ove predstave vidi. Jugoslavije nema, odavno, jugoslovenskog teatra okupljenog oko RUTE ima, i te kako. Ono što mene iznenađuje i ponekad zatiče nespremnog jesu brze i radikalne promjene poetičkog promišljanja autora, pa od jedne do druge RUTE imamo prilike da vidimo potpuno drugačije autorske pristupe i trendove nego što su bili na prethodnom festivalu. U samo par mjeseci razlike. To svakako govori o vitalitetu i istraživačkom porivu većine tzv. gradskih pozorišta, nakani da se „ne stane u istu vodu“. Gradsko pozorište Podgorica i grad Podgorica i ovog puta, srdačno i ustreptalo, dočekuju prijatelje iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Skoplja, spremni da pokažu i uporede i dio sopstvenog stvaralaštva – rekao je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica

Festival će, 18. aprila otvoriti Gradsko pozorište Podgorica sa predstavom ,,Samo da je po redu”, koju je po tekstu Stefana Boškovića režirala Lidija Dedović. Dan kasnije predstavu ,,Djelidba”, po motivima Skendera Kulenovića u adaptaciji i režiji Aleša Kurta, izvešće Kamerni teatar 55 iz Sarajeva. Dramski teatar Skoplje 20 aprila publici u Podgorici predstaviće se komadom ,,Moj muž“, po tekstu Rumene Bužarovske i u režiji Nele Vitošević. U subotu 22 aprila kazalište Ulysses i Teatar EXIT izvešće ,,Kabare – koncert za žlice i gitaru”. Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom Ivice Buljana ,,Tiho teče Misisipi“.

Nakon svake predstave biće organizovani okrugli stolovi, namjenjeni medijima I publici, koje će voditi dramaturškinja Gradskog pozorišta Podgorica Dragana Tripković.

Festival je nastao u oktobru 2019 godine, predstavnici šest pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije, u Skupštini Grada Beograda, potpisali su protokol o poslovnoj saradnji i formirali Regionalnu uniju teatara, sa ciljevima institucionalizacije saradnje među članicama što bi omogućilo stvaranje velike regionalne koprodukcije i mogućnosti da publika svake godine pogleda reprezentativne predstave iz regiona.

Karte su dostupne na biletarnici  KIC-a ,,Budo Tomović”, kao i na mobilnoj aplikaciji Gradskog pozorišta Podgorica. Radno vrijeme biletarnice je od 9 do 20h i vikendom 2h prije početka predstave. Kontakt: 020664237

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × one =