“Hasanaginica” sjutra u “Zetskom domu”


Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ i u ovoj sezoni nastavlja sa Scenom generacija i to izvedbom “Hasanaginice”, diplomske predstave studenata glume Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, u klasi red. prof. Branimira Popovića, a prema tekstu Ljubomira Simovića.

Umjetnička direktorica “Zetskog doma” Lidija Dedović istakla je kako publika u našem Pozorištu ima priliku da vidi mlade generacije koje zavrjeđuju pažnju.

“Naslov Hasanaginica zapravo propituje vrlo bitne tajne življenja, između ostalog i jednu od najvažnijih – kako je moguće da ugrožavamo ili uništavamo ljude koje najviše volimo i da zbog određenih tvrdih načela i isključivosti sebe dovodimo do uništenja porodice, žene, najtananijih međuljudskih ljubavnih odnosa”, naglasila je ona.

Glumica Una Lučić poručila je kako je Hasanaginica žena koja ne pristaje.

“Ona je pobunjena žena koja drži do sebe. Bez prava, bez pitanja, uz ono podrazumijevano ćuti i trpi. Žena postaje kolateral dva velika ega, politike i igre za moć.

Hasanaginica je predstava o sudbini jedne žene koju kroje dva muškarca. Sudbini porodice koja je podređena odlukama patrijarhata.”

Glumac Nemanja Todorović zahvalio je “Zetskom domu” na prilici da odigraju “Hasanaginicu”.

“Ta interakcija sa publikom nam je jako bitna. To je poput neke vrste treninga za nas i jako nam je potrebno”, rekao je Todorović.

Milica Kekić-Martinović rekla je kako je jako važno to što su nakon treće godine studija usvojili kolektivni čin i naročitu koncentraciju.

“Jer, u ovoj predstavi, svi smo od početka do kraja zajedno na sceni”, navela je ona.

Rad na generacijski udaljenom liku, prema mišljenju glumice Maše Božović, bio je naročit izazov tokom pripreme predstave.

“Ono što je najznačajnije kod naše predstave, jeste upravo tema Hasaniginice, žene čiju sudbinu kroje muškarci i mislim da se od tada stvari suštinski i nijesu promijenile. Možda jesu forme i oblici, ali stvari i dalje funkcionišu po sličnom principu”, dodala je.

U predstavi takođe igraju Kristijan Blečić i Ognjen Sekulić.

Uloge askera povjerene su Aleksi Baleviću, Matiji Memedoviću, Milu Peroviću i Milošu Kašćelanu, studentima glume iz klase vanr. prof. Dubravke Drakić.

Sjutrašnje izvođenje počeće u 20 sati.

Na ovaj način, Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, nastavlja prirodnu i neophodnu saradnju s Fakultetom dramskih umjetnosti Cetinje, dok će predstava “Hasanaginica” i narednog mjeseca biti dio našeg repertoara.

Biletarnica / informacije: 067 428 655.

Programska knjižica može se preuzeti ovdje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 5 =